Štvou vás lidi? V těchto 12 nejodlehlejších koutech planety budete mít vytoužený pokoj

Buddhistickému chrámu u indického města Léh dělají společnost jen himalájské vrcholky.
Zdroj: En.wikipedia.com

Žádní prudérní kolegové, klaksony aut, agresivní reklamy ani davy turistů. Zní vám to rajsky? Pak se odeberte do jednoho z následujících koutů planety. Budete v něm mít vytoužený pokoj od všeho, co vás tíží. A setrváte ve stavu nekonečné blaženosti. Představujeme 12 nejodlehlejších míst světa.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 30. 08. 2017 14:22

1. Outback (Austrálie)

Pixabay.com

Tento anglický výraz označuje řídce obydlené oblasti Austrálie. Podle serveru PureWow se rozpínají do 6,5 milionu kilometrů čtverečních a obývá je na 60 tisíc lidí. Což znamená, že nemusíte narazit na živáčka, pokud nechcete.

Panenské kouty Austrálie se rozkládají podél pobřeží od severu k jihu. Jejich magii načerpáte třeba u skály Uluru, v tzv. rudém centru země nebo v národním parku Kings Canyon.

2. Bora Bora (Francouzská Polynésie)

Pixabay.com

Už samotný název prozrazuje, že tu nebude nouze o pravou exotiku. Ostrov najdete v jižním Pacifiku zhruba 280 kilometrů od známějšího Tahiti, který je v souostroví Francouzské Polynésie největší. Většinu jeho ostrovů vyzdvihla sopečná činnost a obklopují je prstence korálového útesu, čímž se nejen Bora Bora stává rájem pro milovníky potápění.

Nějaké hromadné výlety pod mořskou hladinu ale nečekejte. Tento ostrov za celičký rok navštíví desetkrát méně lidí než Havaj za jediný den!

3. Jižní ostrov (Nový Zéland)

Pixabay.com

Pokud vás láká překypující zeleň Hobitína a máte lidí po krk, zvolte větší z ostrovů Nového Zélandu. Je řidčeji obydlený a vybízí k túře po Jižních Alpách, ke zdolání nejvyšší hory Mount Cook nebo k proběhnutí napříč Canterburskými pláněmi, domovem filmových Rohanských jezdců. Ačkoliv země přitahuje mnoho lidí kvůli popularitě Pána prstenů, na 150 tisících kilometrech čtverečních se ztratíte hravě.

4. Patagonie (Argentina)

Pixabay.com

Na samotném jižním cípu amerického kontinentu vám budou dělat společnost maximálně koně, pumy a tučňáci. Převážně argentinská oblast se totiž pyšní hustotou obyvatel 1 člověk na 2,5 kilometrů čtverečních. Potřebujete-li si urovnat myšlenky, zatoulejte se na pár dní do oblasti plné majestátních horských vrcholků, ledovců, malebných údolí a říčních toků.

5. Kulusuk (Grónsko)

Maxpixel.freegreatpicture.com

Až budete mít všeho po krk, odleťte do Grónska. Konkrétně do vesnice Kulusuk s 300 obyvateli. Nejenže tu najdete nekonečný pokoj od strastí západoevropského života, ale i přátelské Eskymáky, kteří vás pohostí tulením masem a sklenkou tvrdého alkoholu. Nepodceňte ale přípravu – Grónsko je zemí ledu a mrazu. V období tuhé zimy tu napadne i šest metrů sněhu!

6. Shetlandy (Skotsko)

Pixabay.com

Nejsevernější část Skotska a celých Britských ostrovů vám dopřeje kvalitní odpočinek a ušetří nervy při prodírání se davy. Skotské souostroví obývá kolem 20 tisíc rezidentů, kteří se rozprostírají na 15 ostrovech (zbylých 85 zůstává neobydlených). Shetlandy jsou průsečíkem tří kultur – skotské, skandinávské a vikingské.

7. Velikonoční ostrov (Chile)

Pixabay.com

Nachází se 2 000 kilometrů od nejbližšího obydleného ostrova a zhruba 3 200 kilometrů od kontinentu, čímž se stává perfektním místem pro únik. Ačkoliv se těší poměrně hojnému počtu zvědavců díky legendárním sochám moai, nedaleké pláže a oceán poskytnou vytoužený pokoj a klid.

Dlouhé chvíle si můžete krátit volbou nejlepší přezdívky ostrova. Velká země, Pupek světa, Malý kus země Hau Maka, Oči, které hledí do nebes, Kraj nebes – všechna tato označení korunují malebnost ostrova.

8. Apolima (Samoa)

Commons.wikimedia.org

Pokud se dopravíte na nejmenší ostrov souostroví Samoa, je možné, že se jen tak nedostanete zpátky. Myšleno s nadsázkou, ale podle serveru Cesta do Pacifiku na něj vede jediná cesta. Na tu si navíc netroufne každý, protože ji lze bezpečně zdolat jen tak, že budete počítat vlny. I přes rozlohu menší než jeden kilometr čtvereční na něm moc lidí nepotkáte. Jde to vlastně dost dobře spočítat – ostrov trvale obývá 75 lidí.

9. Léh (Indie)

En.wikipedia.org

Dominantou tohoto města je buddhistický chrám, který se tyčí na jednom z dílčích vrcholků Himalájí. I proto se k němu dostanete jen během sezóny. Při správném načasování ale můžete spatřit některé Buddhovy relikvie. A kochat se divoce zvlněnou krajinou nejvyššího pohoří světa.

10. Gozo (Malta)

It.wikipedie.org

Od České republiky je poměrně kousek, přesto mnoho evropských turistů nepřitahuje. Řeč je o maličkém ostrově jižně od Sicílie. Rozpíná se do pouhých 64 kilometrů čtverečních, zato disponuje neuchopitelnou magií, jež inspirovala ostrov Ógygii, domov řecké nymfy Kalypsó, v Homérově Odysseji.

11. Gaspé (Kanada)

Maxpixel.freegreatpicture.com

Dojít na konec světa prý nejde. Obyvatelé tohoto poloostrova na to ale nevěří. V překladu doslova znamená „konec země“. To proto, že vybíhá do zálivu svatého Vavřince. Oblast s asi 150 tisíci obyvateli vám dopřeje klid od turistického davového šílenství.

12. Supai (Arizona)

Flickr.com

Pokud jste v Americe poprvé, jistě si nenecháte ujít Velký kaňon, to je jasné. Protože tak uvažují další stovky zahraničních návštěvníků, nebude snadné načerpat energii jednoho z nejmonumentálnějších děl matky přírody. To se vám o kus dál, v dechberoucí Supaji, nestane.

Místo, kde zeleno-modrá vodstva omývají rudé stěny kaňonu, je přístupné pouze helikoptérou, pěšky nebo na mule (kříženec osla a kobyly). Na onu dokonalou symfonii vodopádů ale nikdy nezapomenete.

Zdroj: PureWow

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články