Malinové osvěžení: Jak připravíte lahodnou malinovou šťávu raz dva?

Maliny se na džem dokonale hodí
Zdroj: Pixabay

Malinová šťáva je tím pravým osvěžením pro horké letní dny. Můžete si ji připravit snadno a bez námahy. S tímto receptem na lahodnou malinovou šťávu se vám to povede raz dva. Navíc si díky ní možná vzpomenete na prázdniny u babičky. Jak na to?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 30. 07. 2020 14:30

Maliny patří mezi velmi chutné, ale i zdravé ovoce. Ač se to možná nezdá, rozhodně po nich nepřiberete a pomáhají také v prevenci proti řadě nemocí. Hlídají třeba váš krevní tlak nebo cholesterol, prospívají i vaší imunitě, cévám a očím. Někteří navíc tvrdí, že působí i jako účinné afrodiziakum díky obsahu zinku. Tak proč si z nich nepřipravit sladký a osvěžující malinový drink? S tímto receptem se navíc nemusíte bát ani o svou štíhlou linii.

Co budete potřebovat?

Na přípravu malinového sirupu si nachystejte alespoň kilo čerstvě natrhaných malin. Neměly by být přezrálé, ani nahnilé, takže dbejte na to, aby byly opravdu čerstvě nasbírané. K tomu si připravte kilo a půl cukru (třtinového, kokosového), nebo menší množství jiného sladidla podle chuti (stévie, xylitol). V případě alternativního způsobu slazení nezapomeňte na to, že sladidla sladí víc než cukr, proto jich stačí výrazně menší množství (250 gramů sladidla ze stévie odpovídá sladivostí přibližně jednoho kila cukru). K tomu si připravte osm gramů kyseliny citronové a půl litru vody.

Příprava malinového sirupu

Maliny dejte do misky a pak je rozmačkejte. Zalijte půl litrem vody. Vzniklou směs potom nechte na cca dvanáct hodin odstát. Po uběhnutí této doby maliny přeceďte, například přes plátýnko. Jestli vám zbyde trochu malinové drtě, zkuste ji ještě opatrně přes plátno nebo jemné sítko vymačkat. Do jednoho litru malinové šťávy pak přisypte cukr nebo sladidlo. Vařte ji pouze na mírném stupni (do 80 °C) a průběžně ještě míchejte, dokud se v ní cukr zcela nerozpustí. Dejte pozor na to, aby malinová šťáva neprošla varem.

Teplý malinový sirup pak přelijte do předem umytých sklenic v horké vodě, stejně tak víčka a uzávěry skleněných nádob předtím napařte nebo je alespoň ponořte na pár minut do horké vody a potom důkladně otřete a osušte. Pečlivě sklenice se sirupem ihned po jejich naplnění uzavřete, i když bude šťáva ještě horká. Hotovou malinovou šťávu uskladněte na chladném místě.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články