Jak snadno vypeckovat třešně nebo nakrájet meloun? Naučte se triky jako šéfkuchař

Naučte se porcovat jako šéfkuchař!
Zdroj: Pixabay.com
Odřízněte podélně červené části papričky a vydlabejte opatrně semínka.Meloun velkým nožem rozpulte a každou polovinu nakrájejte na pruhym a ty pak příčně na kostičky.Geniální trik, jak vypeckovat třešně, je posadit třešeň na hrdlo lahve a pomocí čínské hůlky vytlačit pecku do nádoby.Granátové jablko nemá přesně kulatý tvar. Mezery mezi jeho hrbolky prořízněte vždy odshora dolů. Měli byste proříznout červenou slupku i bílou vrstvu pod ní.+ 4 fotky+ 5 fotek

Milujete třešně, ale nepečete z nich, protože vás nebaví je vypeckovávat? Stejně to máte se stříkajícím granátovým jablkem nebo nedobytným kokosem? Naučte se porcovat ovoce a zeleninu jako pravý šéfkuchař!

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 11. 07. 2018 14:09

Chilli papričky

1. Vezměte si nůž s ostrou, širokou čepelí a odřízněte podélně červené části papričky. Měli byste získat několik červených pruhů a stonek se semínky.

2. Vyškrabejte semínka přímo do koše. Uchráníte tím prsty od popálenin.

 

Meloun

1. Pomocí silného a ostrého nože meloun rozpulte. Pokud má pecky, seberte je lžící.

2. Nakrájejte každou polovinu na pruhy a ty pak příčně na kostičky. Už žádné upatlané ruce!

 

Třešně

Tip č. 1:

Připravte si prázdnou lahev a čínské hůlky na jídlo. Posaďte třešeň na hrdlo lahve a pomocí hůlky vytlačte pecku do nádoby. Po několika pokusech to půjde hladce, uvidíte!

Tip č. 2:

Pecky dostanete z třešní i pomocí kancelářské sponky! Vtlačte ji do třešně, naberte pecku a vytáhněte ji. Snadné, že!

 

Granátové jablko

1. Pomocí nože vykrojte ve středu jablka kužel tak, abyste odstranili nežádoucí stopku.

2. Podívejte se na jablko seshora – nemá přesný kulatý tvar, že ne? Každé granátové jablko má kolem dokola několik hrbolů. Nařízněte ho mezi vystouplými částmi jablka vždy odshora dolů. Měli byste proříznout červenou slupku i bílou vrstvu pod ní. Snažte se ale neporušit semínka. Červená šťáva dělá nepořádek a to je to, čemu se chceme vyhnout.

3. Je čas jablko otevřít. Vložte palce do vyříznutého kuželu u stopky a odtlačte je od sebe. Ovoce by se mělo rozpadnout podél naříznutých linií.

4. Voilá, jablko nyní můžete pohodlně sníst díky chytrému porcování. Trváte-li na vypeckování, jednoduše kusy jablka otočte vzhůru nohama a poklepejte lžící na kůru. Semínka vypadají na připravený talíř.

Kokos

1. Uchopte kokos do jedné ruky a kladivo do druhé. Zeslabenou částí kladívka tlučte kolem dokola kokosu v jeho třetině. Zvládnete to i bez velkých ran. Opakujte několikrát.

2. Po chvíli by měl kokos začít praskat. Tlučte stále do stejné linie kolem dokola, než svrchní třetina odpadne.

3. Nyní můžete vypít kokosovou vodu a pochutnat si na bílé dužině. Stejnou metodou můžete rozdělit kokos na více částí a jednoduše ho sníst.

 

Ananas

1. Vyberte ten zralý. Jak to poznáte? Uchopte jeden z listů uvnitř zelené „růžice“ ananasu a zkuste ho vytáhnout. Šlo to jednoduše? Máte vyhráno – takový ananas je totiž zralý. Měl by být také pevný. Měkké ananasy jsou již přezrálé.

2. Teď pomocí širokého a ostrého nože odkrojte příčně zelenou část a druhou okrajovou část, na které ananas stojí.

3. Ananas postavte a svisle směrem dolů odkrojte slupku. Ovoce zkontrolujte – pokud uvidíte tmavé, tvrdé části, vykrojte je nožem. Nechutnají dobře.

4. Rozkrojte dužinu na poloviny a pak na čtvrtiny. Vnitřní světlejší části odkrojte. Jsou tvrdé a zkazily by sladkou chuť ananasu.

 

Cibule

Aby oči neslzely:

1. Čtvrt hodiny před zpracováním vložte cibuli do mrazáku.

2. Oloupejte ji a ponořte na 5 minut do studené vody a můžete libovolně krájet.

Jak na mistrovské porcování:

1. Bezpečnost především! Proto se nejprve naučíme cibuli držet. Mějte koncové články prstů vždy kolmo na cibuli, klouby by se měly opírat o nůž. Takto o své prsty nepřijdete.

2. A jde se na porcování! Odkrojte svrchní, prodlouženou část cibule. Oloupejte ji.

3. Rozkrojte cibuli napůl a pak na kostičky. Nepřeřízněte ale spodní, tvrdou část, která cibuli drží pohromadě. Tu odkrojte, až bude cibule na kostičky. Můžete slavit malé vítězství – cibule je naporcovaná, aniž byste prolili slzy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články