Houbová předpověď na víkend: Vypadá to velmi slibně, říká mykolog Libor Tmej

Houbové žně jsou tady! Vyrazte do lesa co nejdříve!
Zdroj: Instagram

Zajímá vás, jestli o tomto víkendu porostou houby? Chystáte se na procházku do lesa a potřebujete vědět, zda si brát s sebou košík? Přečtěte si, jak to vidí s úrodou hub pro nadcházející dny mykolog Libor Tmej.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 10. 07. 2020 11:32

Češi jsou národ houbařů, svoje tajná místa neprozrazují a pravdou je, že houby umějí nejenom hledat, ale také z nich připravit mnoho chutných houbových receptů, takže kam vyrazit během příštích dnů?

Houbaři mohou být v očekávání

„Já myslím, že houbaři mohou být v očekávání a to očekávání bude o tomto víkendu splněno, protože houby rostou. A to pochopitelně nejen o víkendu, ale rostou už teď, takže hub je dost. Roste jich dost druhů, navíc v relativně velkém množství,“ říká spokojeně mykolog Libor Tmej.

Hřibovité houby i muchomůrky růžovky

„Mezi hlavní houby, které mají houbaři nejraději, a které teď rostou, patří třeba hřibovité druhy. To jsou kozáci, křemenáči, ale také klouzci, suchohřiby, z bílých hřibů, asi těch nejlepších, pak rostou hřib smrkový a hřib dubový. Dále se k tomu přidávají různé barevné hřiby, takzvaně modráci, jako je hřib koloděj a hřib kovář. No a začala nám docela masivně růst muchomůrka růžovka, což je vůbec nejchutnější houba.

A když už hovořím o těch chutných houbách, tak dále rostou i bedly, bedla vysoká i červenající. K tomu se přidává celá řada žampionů, namátkou žampion polní a žampion ovčí. Tady bych upozornil, aby si lidé dávali pozor na žampion zápašný, který je mírně jedovatý. Poznáte ho tak, že na řezu žloutne a má nepříjemný inkoustový pach,“ radí mykolog, které druhy je možné v těchto dnech najít, a na které si dát pozor.

Houbám se letos daří a bude to jen lepší

„Houby rostou ve vlnách. Mycelium (podhoubí) musí totiž vždycky znovu nabrat dostatek živin, aby z něj pak mohly vyrůst plodnice (houby). Takže nerostou kontinuálně, že by třeba na jaře začaly růst a na podzim skončily, ale vždycky v jednotlivých vlnách. A když je pěkná velká vlna, kdy ty houby takzvaně rostou, tak pak zákonitě musí přijít určitá odmlka. To může být třeba dva, někdy i tři týdny. To záleží na vláze a dalších faktorech, aby mycelium nabralo síly k další vlně.

Houbaři, kteří znají více druhů hub, si najdou houby v každém období, protože ono se to rovnoměrně střídá. No a letos to máme opravdu velmi pěkné, protože je zalito, což je velmi důležité. Vláha je totiž limitující právě pro tvorbu plodnic a půdní profil je jí teď krásně napojen, takže si myslím, že to bude jenom lepší a lepší,“ popisuje letošní výborné podmínky pro růst hub mykolog.

V lese, parcích, na horách zatím moc ne

„Houby rostou hlavně v lese, ale nejenom tam. V těchto dnech se dají sbírat i v parcích a ve starých zahradách, prostě tam, kde jsou vzrostlé stromy. Musí to být pochopitelně ale divoké stromy, jako jsou lípy, břízy, habry, duby a buky. V současných dnech tedy rostou hlavně v listnatých a smíšených lesích. V jehličnatých lesích převládá spíše muchomůrka růžovka a některé holubinky. Pokud jde o výšky, tak se většinou teď růst hub soustřeďuje do nížin a pahorkatin. Zatím v takových těch horských polohách nad 700 nebo 800 metrů houby ještě moc nejsou, nebo jen málo. Tam na ně budeme muset počkat,“ doporučuje mykolog Libor Tmej, kde v současnosti hledat houby.

Daří se jim na Křivoklátsku i v Brdech

„Houby teď najdete i u Prahy. Pěkně rostou také v Českém krasu na Křivoklátsku, ale i v Brdech. Šumava je vždy na houby dobrá, ale spíše až na podzim. Teď bych se soustředil spíše na předhůří Šumavy nebo Novohradských a Krušných hor. Houbám se dobře daří i na Českomoravské vysočině. Ale kupodivu houby zatím moc nerostou na jižní Moravě v takových pěkných lokalitách, jako jsou Bílé Karpaty, Žďánický les a Chřiby. Tam houby byly zhruba před čtrnácti dny až třemi týdny a teď mají pauzu,“ upřesňuje místa, kde je možné houby najít v následující dny, mykolog.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články