Houbová předpověď na červenec: Vypadá to nadějně, hledejte v listnáčích a parcích, říká mykolog Hájek

Houbová předpověď na červenec: Vypadá to nadějně, hledejte v listnáčích a parcích, říká mykolog Hájek
Zdroj: Pixabay.com

Místy se houbám už daří, jinde abyste je pohledali. Podle mykologa Zdeňka Hájka by se to ale v nejbližších dnech mohlo zlepšit, předpověď počasí předvídající deště je totiž pro houbaře velkým příslibem. Jak to bude s růstem hub v červenci a má cenu připravit si košíky?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 03. 07. 2020 11:27

Pár suchých horkých dnů stačilo k tomu, aby se houbám opět přestalo dařit. To by se ale díky současným dešťům a bouřkám mohlo změnit. Tedy alespoň někde. Jak to bude s růstem hub podle mykologa?

Když ještě zaprší a budou bouřky, porostou!

"Zda houby porostou, záleží na deštích a na bouřkách. Pokud by dál byla taková vedra jako v předchozích dnech, houby by moc nerostly. Ale včera byly u nás na některých místech deště a bouřky, pokud budou další, vypadá to nadějně. Vždy záleží především na vlhku a nesmí foukat moc vítr," vysvětluje pro Lifee.cz mykolog Zdeněk Hájek podmínky pro růst hub.

Najdete holubinky, růžovky i kováře

I když už teď houby místy rostly a i nadále podle přízně počasí nejspíše porostou, ne všem druhům jedlých hub se daří stejně. Některých proto pravděpodobně najdete více než jiných. "Najít bude možné většinu známých letních hub, jako holubinky, muchomůrky růžovky, kozáky, křemenáče, ale občas také hřiby strakoše a hřiby kováře," říká mykolog.

Kde jich najdete nejvíce?

"Zatím se houby objevovaly spíše v listnáčích nebo v parcích, kde je tráva, v jehličnanech moc ne, tedy kromě hřibů kovářů. Na okrajích lesů a lesních cestách zatím moc hub nebylo," popisuje místa, kde se houby aktuálně vyskytují, mykolog Zdeněk Hájek.

Rostou na Šumavě, v Krkonoších i Orlických horách

"Konkrétní místa v republice, kde je houby možné najít, se odvíjejí od počasí pro vybranou oblast. Platí pravidlo, že vždy rostou tam, kde nejvíce pršelo a je tam více vlhkosti. Hodně pršelo třeba na Šumavě, takže místy je tu možné houby najít, pak také v Krkonoších, ale třeba i v Orlických horách, kam se za týden také chystám jet sbírat," vysvětluje mykolog Hájek.

A pokračuje: "Teď jsme měli třeba v Plzni výstavu hub, na kterou jsme je sbírali v Plzni - Valše, v těsném okolí Plzně - Bolevce, ale i v blízkých Strašicích," doporučuje, kde je teď možné najít houby v okolí Plzně.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články