Obliba domácích ledových čajů roste: Recept bez cukru a zbytečných aromat

Využijte poslední letní dny k přípravě dokonalého domácího ledového čaje
Zdroj: TeeGschwendner
Caipinaberry

Suroviny:

4 odměrek (24 g) zeleného čaje Caipirinha

Několik střiků citronové nebo limetkové šťávy

Ananasová šťáva

Brusinková šťáva

Jablečná šťáva

Surový cukr / Led

Postup

Zalijte zelený čaj 300 ml 70°C vody (po uvaření nechat odstát 8-10 minut) a nechte louhovat 2 minuty. Slijte čaj přes sítko do nádoby naplněné ledem a doplňte objem na 1l. Smíchejte s ovocnými šťávami a oslaďte tento longdrink podle chuti surovým cukrem / třtinovýmOvocný rooibos

Suroviny:

6 odměrek (13 g) rooibosu s citronem

Citronová šťáva

Surový / třtinový cukr

Led
Postup:

Zalijte rooibos 300 ml měkké vroucí vody a nechte 5-10 minut louhovat. Slijte rooibos přes sítko do nádoby s ledem a následně doplňte na objem 1 l studenou vodou. Promíchejte všechny ingredience. Hotovo!
Kaluna Sunrise

Suroviny:

5 odměrek (12g) černého čaje Kaluna

250 g čiré jablečné šťávy

125 ml pomerančové šťávy

Trochu jahodového, malinového nebo bezového sirupu

Postup:

Směs obou čajů zalijte 300 ml vroucí vody a nechte 2 minuty louhovat. Slijte černé čaje přes sítko do nádoby naplněné ledem a doplňte na objem 1 l. Přidejte ovocné šťávy a na závěr přimíchejte ve skleničce na long drink sirup. Tak vytvoříte ve sklenici „západ slunce“.Růžový opar

Suroviny:

8 odměrek (25 g) ovocného čaje Kalimba č. 1451

500 ml banánové šťávy

250 ml ananasové šťávy

Postup:

Zalijte směs čajů 300 ml měkké vroucí vody a nechte 5-10 minut louhovat. Slijte přes sítko do nádoby s ledem a následně doplňte na objem 1 l studenou vodou.+ 1 fotka+ 2 fotky

Poslední teplé dny si zpříjemněte osvěžujícím a zdravým ledovým čajem, který si můžete díky našemu receptu připravit za pár minut. Nejenže vám domácí ledový čaj bude bezpochyby chutnat, ale navíc skvěle zahání žízeň a na rozdíl od toho kupovaného vyjde na pár korun.

Petra Járková
Petra Járková 05. 09. 2019 12:00

Ledový čaj

Ledový čaj je poslední dobou velmi oblíbený, a to nejen u nás, ale na celém světě. V takovém Řecku se společně s Coca-Colou řadí k nejpopulárnějším nealkoholickým nápojům, v USA dokonce celých 80 % z konzumovaného čaje ten ledový, no a konečně třeba v takovém Vietnamu ho často dostanete v kavárnách a restauracích zdarma.

Ice tea z obchodu

I u nás je takzvaný ice tea velmi oblíbený, v obchodech si můžete vybrat z mnoha druhů. Ať už dáváte přednost černému, zelenému, žlutému či bílému čaji, všechny varianty seženete. Svůj oblíbený druh čaje pak můžete doladit příchutí jako broskev, citron, pomeranč, ale i černý rybíz, malina, jahoda nebo oblíbená aloe vera. Ten průmyslově vyráběný toho ale se skutečným čajem příliš společného nemá.

Domácí varianta

Vyzkoušejte raději domácí variantu, která je plná chuti, zdravých antioxidantů, ale i čerstvého ovoce a voňavých bylinek. Příprava je snadná a rychlá. A navíc se ho, na rozdíl od těch chemií nabitých kupovaných, nemusíte bát naservírovat ani dětem.

Výroba domácího čaje

Příprava skvělého domácího ledového čaje zabere jen několik minut. Můžete ho vyrobit z ovocných směsí, z většiny druhů černého čaje, bílého čaje, rooibosu a honeybushe. Spočívá v zalití libovolného čaje či směsi vroucí vodou, v případě zeleného čaje vodou o teplotě 80 °C. Na litr vody použijte přibližně 15 g libovolného sypaného čaje, případně 3 nálevové sáčky kvalitního porcovaného čaje. Nechte louhovat 2–4 minuty podle návodu, čaj odstraňte, nálev oslaďte cukrem či medem a prudce zchlaďte větším množstvím ledu. Na půl litru nálevu použijte cca půl litru ledu. Teplotním šokem se rozvine chuť čaje a nápoj získá onu intenzivní chuť, kterou všichni tolik milují.

Originalitě se meze nekladou

Obrovskou výhodou domácích ledových čajů je, že si je můžete dochutit přesně podle svých představ. Nebojte se přidat jakékoliv ovoce nebo šťávu z něj. Skvěle se hodí veškeré citrusy, broskve, meruňky, jablka, maliny, jahody, borůvky, ale i exotické plody, jako jsou ananas nebo mango.

Osvěžující bylinky

V ideálním případě sáhněte také po čerstvých bylinkách. Pár lístků aromatické máty, meduňky, tymiánu nebo květy mateřídoušky či levandule čaj nádherně ovoní.

NA RECEPTY NA LEDOVÉ ČAJE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články