Kroketa z uzeného kuřete se salsou z morku: Suroviny: • 1 uzené bio kuře • 150 g hladké bio mouky • 1 l plnotučného bio mléka • na špičku nože strouhaný muškátový oříšek • 100 g bio másla • 2 bio vejce • strouhanka • 1 l bio oleje na smažení • 3 bio morkové kosti rozříznuté podél • 1 zelená bio paprika • 3 stroužky česneku • 1 chilli paprička. Postup: Uzené kuře vykostíme. Obrané maso nakrájíme na malé kostky a skelet s kůží dáme pomalu ohřívat do mléka (mléko nemá vřít, jen se hřát). Necháme takto "táhnout" asi tři hodiny, potom mléko scedíme a necháme vychladnout. Na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání opražíme mouku, dokud se nevytratí "moučná" vůně, a přilijeme studené mléko z uzeného kuřete. Přidáme na špičku nože strouhaného muškátového oříšku a šleháme metlou. Vzniká hustý bešamel, který necháme krátce a za stálého šlehání provařit. Bešamelem spojíme nakrájené kostky uzeného kuřecího masa a necháme vychladnout. Ze studené hmoty formujeme krokety o velikosti většího ořechu a postupně obalujeme v mouce, rozšlehaných vejcích a prosáté strouhance. Krokety smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova a necháme okapat na papírovém ručníku. Morkové kosti, papriku, chilli a česnek upečeme na grilu nebo v troubě (250-280 °C) dozlatova. Papriku oloupeme a pečený morek s paprikou, chilli a česnekem dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Podle chuti osolíme a podáváme s kroketami. Zdroj: www.peprconsulting.cz