Fenomén a postrach dietologů „smažák“: Existoval už ve středověku, ale bez tatarské omáčky

27. října 2019
Facebook
Facebook

Milují ho bohatí, chudí, staří, mladí, ale i cizinci, kteří si ho u nás s oblibou dávají. Křupavý zlatavý smažený pokrm, který si můžete dát snad v každé restauraci a u stánku s rychlým občerstvením, je společně s tatarkou českým pokladem, ale i strašákem všech kuchařů a dietologů. Odkud tato pochoutka vlastně pochází a proč se stala fenoménem?

Ve středověku bez tatarky

Dle historických pramenů sahá historie smaženého sýra do 50. let 20. století, ale realita může být i jiná. Podle archivního jídelního lístku restaurace Šroubek z roku 1936 existoval totiž smažený sýr s tatarskou omáčkou už před válkou. Smažený sýr není úplně český vynález, protože je znám v evropské gastronomii v podstatě od středověku. Smažený sýr obalený v mouce a vejcích sám o sobě existoval už v Americe, Řecku nebo například na Kypru. Všude se však jedl bez tatarské omáčky.

Vznik tatarky

Ani tatarská omáčka ale není český vynález. Většinou jde o majonézu zředěnou s lákem od okurek, která je navíc rozmixovaná s nakládanými okurkami, vařeným vejcem a trochou plnotučné hořčice. Nejstarší recepty na ni pocházejí z Anglie a Francie z 19. století. Dle statistik ale patří Češi mezi největší milovníky tatarky na světě, jelikož za ni utrácejí skoro o polovinu více peněz než za kečup. Jinde ve světě je tomu totiž naopak. Češi dohromady spotřebují zhruba 9,5 tuny tatarské omáčky ročně.

Specifická receptura

Co se týče legendy o smaženém sýru, tak se opět dostáváme ke sporným otázkám, které se týkají vzniku oblíbených českých pokrmů. Historie nás totiž většinou překvapí tím, že se ten či onen pokrm objevil ve středověku nebo dokonce starověku v jiné evropské či mimoevropské gastronomii. Výjimku tvoří unikáty, které jsou typické pro danou oblast a váže se k nim specifická receptura. Jedná se například o parmskou šunku nebo olomoucké tvarůžky.

První vegetariánský pokrm

Kombinace smaženého sýra, hranolků a tatarské omáčky patřila donedávna k jedinému vegetariánskému jídlu, na které jste mohli v českých restauracích narazit, což už samozřejmě dávno neplatí. Přesto bude ještě dlouhou dobu patřit mezi nejoblíbenější české pokrmy.

NA TY NEJLEPŠÍ SÝROVÉ RECEPTY A TAKÉ NA RECEPT NA DOMÁCÍ TATARKU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu