Fenomén a postrach dietologů "smažák": Existoval už ve středověku, ale bez tatarské omáčky

Smažený sýr: 

Suroviny:

4  ks hermelín
40  g hladká mouka
2  ks vejce
sůl
100  g houska
slunečnicový olej.

Postup:

Hermelín podélně rozřízneme na dva plátky. Každý navlhčíme vodou a obalíme v hladké mouce.

Potom namáčíme v rozšlehaném vejci osoleném špetkou soli a nakonec obalujeme ve strouhance. Smažíme po obou stranách dozlatova.
Zdroj: Facebook
Smažený sýr: 

Suroviny:

4  ks hermelín
40  g hladká mouka
2  ks vejce
sůl
100  g houska
slunečnicový olej.

Postup:

Hermelín podélně rozřízneme na dva plátky. Každý navlhčíme vodou a obalíme v hladké mouce.

Potom namáčíme v rozšlehaném vejci osoleném špetkou soli a nakonec obalujeme ve strouhance. Smažíme po obou stranách dozlatova.Obalovaný kozí sýr:

Suroviny:

2  stroužky česneku
1  lžíce tymiánu
1  lžíce majoránky
4  ks kozího sýra
6  lžic rostlinného oleje
3  lžíce citronové šťávy
1  ks vejce
60  g strouhanky
1  ks červené papriky
1  ks zelené papriky
2  lžíce vinného octa
1  špetka soli
1  špetka pepře mletého.

Postup:

Oloupaný česnek najemno usekáme nebo prolisujeme. Bylinky opereme a trochu si jich odložíme na ozdobení. Zbytek nadrobno nasekáme. Pokud nemáme čerstvé bylinky, můžeme použít po lžičce sušeného tymiánu a majoránky. Plátky kozího sýra položíme do ploché misky a posypeme ho česnekem a bylinkami, zalijeme 3 lžícemi oleje a citronovou šťávou. Necháme zhruba 30 minut rozležet. Potom sýr lehce osušíme. Mezitím rozkvedláme vejce. Plátky sýra vložíme nejprve do vajíčka a potom je obalíme ve strouhance. V pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje a na něm sýr dozlatova opečeme. Obě papriky očistíme, zbavíme zrnek, opláchneme a rozkrájíme na tenké proužky nebo nahrubo nastrouháme. Vinný ocet, sůl, pepř a zbylý olej pečlivě rozmícháme. Do této marinády zamícháme připravenou barevnou papriku. Kozí sýr upravíme na talíř s paprikovým salátem a podáváme ozdobený bylinkami.Obalovaná niva:

Suroviny:

sýr Niva
rozšlehané vejce
hladká mouka
strouhanka
olej na smažení.

Postup:

Nivu pokrájíme na zhruba centimetr silné plátky. Ty obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Pak ještě jednou ve vejcích a strouhance a vkládáme do pánve s vyšší vrstvou roztopeného oleje, kde je smažíme z obou stran dozlatova.

Podáváme s vařeným bramborem nebo s hranolky a tatarskou omáčkou.Smažený sýr:

Suroviny:

4 plátky sýra, silné necelý 1 cm
1 vejce, 1 lžíce mléka a 1–2 lžíce hladké mouky
domácí strouhanka z bílého pečiva
olej na smažení
1 kg brambor, oloupaných a pokrájených
sůl + 50 g másla + nasekaná petrželka nebo pažitka.

Postup:

Do osolené vody dejte vařit brambory. Do vajec s mlékem postupně zašlehejte tolik mouky, až vznikne hladké těstíčko hustoty těsta na lívance. Namočte do něj vždy plátek sýra a pak ho obalte ve strouhance. Postup ještě jednou opakujte, aby sýr při smažení nevytékal. Když jsou brambory skoro měkké, začněte smažit sýr v 1 cm vysoké vrstvě rozpáleného oleje, a to z obou stran dozlatova. Nechte krátce okapat na papírové utěrce. Ihned podávejte, dokud je sýr tekutý, s vařenými bramborami omaštěnými máslem a s tatarskou omáčkou.

+ 1 fotka+ 2 fotky

Milují ho bohatí, chudí, staří, mladí, ale i cizinci, kteří si ho u nás s oblibou dávají. Křupavý zlatavý smažený pokrm, který si můžete dát snad v každé restauraci a u stánku s rychlým občerstvením, je společně s tatarkou českým pokladem, ale i strašákem všech kuchařů a dietologů. Odkud tato pochoutka vlastně pochází a proč se stala fenoménem?

Petra Járková
Petra Járková 27. 10. 2019 10:00

Ve středověku bez tatarky

Dle historických pramenů sahá historie smaženého sýra do 50. let 20. století, ale realita může být i jiná. Podle archivního jídelního lístku restaurace Šroubek z roku 1936 existoval totiž smažený sýr s tatarskou omáčkou už před válkou. Smažený sýr není úplně český vynález, protože je znám v evropské gastronomii v podstatě od středověku. Smažený sýr obalený v mouce a vejcích sám o sobě existoval už v Americe, Řecku nebo například na Kypru. Všude se však jedl bez tatarské omáčky.

Vznik tatarky

Ani tatarská omáčka ale není český vynález. Většinou jde o majonézu zředěnou s lákem od okurek, která je navíc rozmixovaná s nakládanými okurkami, vařeným vejcem a trochou plnotučné hořčice. Nejstarší recepty na ni pocházejí z Anglie a Francie z 19. století. Dle statistik ale patří Češi mezi největší milovníky tatarky na světě, jelikož za ni utrácejí skoro o polovinu více peněz než za kečup. Jinde ve světě je tomu totiž naopak. Češi dohromady spotřebují zhruba 9,5 tuny tatarské omáčky ročně.

Specifická receptura

Co se týče legendy o smaženém sýru, tak se opět dostáváme ke sporným otázkám, které se týkají vzniku oblíbených českých pokrmů. Historie nás totiž většinou překvapí tím, že se ten či onen pokrm objevil ve středověku nebo dokonce starověku v jiné evropské či mimoevropské gastronomii. Výjimku tvoří unikáty, které jsou typické pro danou oblast a váže se k nim specifická receptura. Jedná se například o parmskou šunku nebo olomoucké tvarůžky.

První vegetariánský pokrm

Kombinace smaženého sýra, hranolků a tatarské omáčky patřila donedávna k jedinému vegetariánskému jídlu, na které jste mohli v českých restauracích narazit, což už samozřejmě dávno neplatí. Přesto bude ještě dlouhou dobu patřit mezi nejoblíbenější české pokrmy.

NA TY NEJLEPŠÍ SÝROVÉ RECEPTY A TAKÉ NA RECEPT NA DOMÁCÍ TATARKU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články