Abyste uvařili chutné a zdravé jídlo, nemusíte strávit v kuchyni dvě hodiny. Každý z těchto 4 receptů vám zabere maximálně 15 minut, takže můžete být šéfkuchařem, i když zrovna nestíháte. Stačí vám jen vědět, jak na to.
Tortilla s kuřecím masem a zeleninou
Jednoduchý recept se spoustou zeleniny, který se nikdy nepřejí.
Suroviny:
- 2 ks tortilly
- 250 g kuřecích prsou
- koření „Zlaté kuře“
- salátová okurka
- rajče
- ledový salát
- tatarská omáčka
Postup přípravy:
Kuřecí maso orestujeme na pánvičce cca 8 minut a posypeme kořením. Tortillu si nahřejeme na pánvi a potřeme tatarskou omáčkou. Ledový salát, rajče a okurku nakrájíme na kostky, smícháme s orestovaným masem a vložíme do tortilly. Stačí už jen zabalit a můžete podávat.
Tip: Tortillu můžete nahřát na pánvi, v mikrovlnce nebo na rozpálené plotýnce, dokud nezměkne. Tatarskou omáčku se nebojte nahradit domácím dresingem – stačí smíchat jogurt se špetkou soli, oregana, česneku a kapkou balzamikového octa.
Pikantní špenátové rolky
Špenát je zdravý a v podobě rolek se postará o chutný a rychlý oběd. Lněná semínka jsou navíc oblíbenou „superpotravinou“ poslední doby a svými protizánětlivými účinky vám vždy přijdou vhod.
Suroviny:
- 200 g uvařeného špenátu
- 2 ks vajec
- 1 stroužek česneku
- 4 plátky cukety
- hrst lněných semínek
- 2 lžíce ovesných vloček
- sůl
- chilli dle chuti
Postup přípravy:
Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme. Koření dáme podle vlastní chuti. Kdo má rád pálivé, může si přidat chilli. Lžící tvarujeme placky na rozpálené pánvi. Po upečení ihned podáváme.

10 jednoduchých způsobů, jak proměnit jídlo v mocné afrodiziakum
Friulské frico
Křupavá sýrová placka, kterou dnes najdete na jídelníčcích všech předních světových restaurací, vznikla původně z nouze italských hospodyň. Ty roztavovaly nepoživatelné kůrky od sýra a přidávaly, co zrovna bylo po ruce. Receptů na frico tak najdete opravdu mnoho, výtečná je kombinace s chedarem.
Suroviny:
- 200 g parmazánu
- 200 g uvařených a oloupaných brambor
Postup přípravy:
Sýr nahrubo nastrouhejte a rovnoměrně nasypte na pánev. Nemusíte ji vymazávat, sýr obsahuje dostatek tuku. Nechte jej pomalu roztavit a opéct, aby se vám vytvořila křupavá krustička. Nakonec nahoru rozložte plátky povařených brambor. Po chvíli placku ještě opatrně obraťte a krátce opečte z druhé strany. Ihned podávejte.
Penne s tuňákem a kukuřicí
Jednoduché a svěží jídlo díky citronové šťávě a jogurtu. Nezapomeňte těstoviny vařit na mírném ohni bez pokličky, promíchávat. Po slití propláchnout studenou vodou a přidat kapku olivového oleje, aby vaše penne byly doopravdy „al dente“.
Suroviny:
- 500 g těstovin penne
- 160 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 170 g nakládané kukuřice
- 1 ks ledového salátu
- 120 g bílého jogurtu
- 1 lžíce olivového oleje
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
- tymián
Postup přípravy:
Penne uvařte dle návodu na obalu a nechte chvíli vychladnout. Tuňáka a kukuřici otevřete a slijte, salát opláchněte a rukama natrhejte na menší kousky. Smíchejte s vychladlými těstovinami, jogurtem, olejem a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.