Vánoční menu ve světě: Kde se jí prasečí hlava a kde nevábně vonící uzený rejnok?

Vánoční menu může být velmi orginální
Zdroj: Pinterest
Prvním mužem, který se prohnal severskou oblohou, je bůh Odin, který měl osm sobů.Bramborový salát, smažený kapr a řízky, rybí polévka, houbový kuba a cukroví. Tak vypadají typická česká vánoční jídla.Islanďané namísto kapra na Vánoce jedí papuchalka. Toho si však musí sami ulovit.Litevský Vilnius o Vánocích.+ 2 fotky+ 3 fotky

Vánoce jsou za dveřmi a vy váháte, jestli bude letos kapr nebo salát? Inspirujte se jinde ve světě, co jí rodiny na Štědrý večer. Možná budete překvapeni, ale někde je běžné si pochutnávat na nevábně vonícím uzeném rejnokovi nebo třeba na prasečí hlavě s rozemletým ječmenem.

Petra Járková
Petra Járková 04. 12. 2019 10:00

Beztak už je skutečností, že Vánoce jsou namísto svátků klidu a míru spíše svátky stresu a napětí. V obchodech válčíte s ostatními lidmi ve frontách, přetahujete se o poslední skleněnou kouli na stromeček a podepsali jste petici proti vraždění kaprů na ulici. Je to tu, Vánoce přicházejí!

Moderní je být „multi-kulti“, a tak se nebojte porozhlédnout, co mají na Vánoce k večeři v ostatních zemích světa. Třeba se vám něco zalíbí tak, že myšlenka na Vánoce a plno stresu kolem nich se promění v nadšené očekávání „něčeho nového“. Konečně s  žaludkem plným dobrého jídla se na pohádky kouká nejlépe.

Francie

Tradiční francouzské štědrovečerní „le reveilion“ se podává o půlnoci. Jedná se o pečenou šunku, klobásy, ústřice, salát, sladkosti a víno. Nechybí ani „foie gras“, tedy paštika z kachních nebo husích jater. Francouzi nešetří sladkým, takže na jejich stole najdete spoustu sladkých sušenek nebo roládu z čokolády, která vypadá jako polínko. Na venkově se pak chystá pečený krocan s kaštanovou nádivkou nebo pastou z lanýžů.

Litva

Litevci začínají hodovat spolu s první hvězdou, která se objeví na obloze. Takzvané „Kūčios“ se skládá ze dvanácti chodů. Objeví se mezi nimi i „koca“ - prasečí hlava vařená s rozemletým ječmenem. Nakrájená kolečka klobásy symbolizují slunce v nadcházejícím roce. Ta se podávají spolu s vařeným hrachem a fazolemi. Stejně jako v České republice si lidé v Litvě kupují na Vánoce ryby – kapry, štiky či sledě, ze sladkého pak pečou zázvorové sušenky a nechybí ani pomeranče a mandarinky.

Island

Štědrovečerní tabuli Islanďanů zdobí nepříliš voňavý uzený rejnok. Ten je podávaný spolu s vařenými bramborami a jehněčím sádlem 23. prosince, na den svatého Thorláka. Z ptactva se pak jí bělokur nebo uzený papuchalk. Masité pokrmy se skládají ze solených vepřových žeber a uzeného jehněčího, ze sladkého nesmí chybět rýžová kaše a perníčky.

Švédsko

Nakládaní sledi, paštiky, tlačenky, mini párečky, masové kuličky, losos, domácí klobásky, salát z červené řepy a samozřejmě i salát bramborový – to vše se nachází na švédském stole o Vánocích. Říká se mu „julbord“. A čím přeplněnější je, tím je lepší. Takzvané „Janssonovo pokušení“ jsou brambory zapečené s ančovičkami. Zvykem ve Švédsku je, že do jednoho talíře s rýžovou kaší se šlehačkou a zavařeným ovocem se hodí mandle. Ten, kdo ji pak ve svém pokrmu najde, se následující rok vdá nebo ožení.

 CO SE JÍ V RŮZNÝCH KOUTECH SVĚTA, MŮŽETE VIDĚT V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články