Podzimní jídelníček: Začněte pomalu prohřívat tělo kořením nebo kvalitním masem a mysl setkáváním s přáteli

Vyzkoušejte třeba pečenou řepu a dýni, je to pochoutka.
Zdroj: Pixabay
Magdaléna Mikulandová je známá výživová specialistka.Luštěniny patří do podzimní kuchyně.Nezapomínejte na ovoce a zeleninu, vitaminy budete potřebovat.Dýňová polévka patří mezi podzimní klasiku.+ 1 fotka+ 2 fotky

Magdaléna Mikulandová, přední česká výživová poradkyně, doporučuje s příchodem podzimu malou změnu jídelníčku tak, abychom neztratili tolik důležitou vitalitu a nenabírali s příchodem zimy na váze.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 31. 08. 2018 06:00

Průkopnice metody Metabolic Balance Magdaléna Mikulandová radí, jakými potravinami organismus prohřívat a proč se vyvarovat nadměrné konzumaci ovoce.

Příchod podzimu s sebou nese snižování teplot, tělo tak potřebujeme prohřívat zevnitř, do jídelníčku proto začínáme zařazovat potraviny, které vyvolávají teplo: například koření, jako je zázvor, pepř či kurkuma. Častěji vaříme polévky a doplňujeme teplé snídaně.  

Ovoce je i na podzim velikým lákadlem, jelikož sezonní nabídka je široká. Lidé se mnohdy domnívají, že ovoce je velmi zdravé – ano, pro zdraví organismu je nezbytné, vždy však v rozumných dávkách. Konzumace ovoce totiž zahrnuje vysoký příjem cukru, často tak zbytečně zvyšujeme hladinu inzulínu v krvi, dochází k nedostatečnému využití cukru a s tím souvisí možné nabírání váhy či komplikace spojené s nadbytkem cukru v krvi. Podzim přináší pestrou nabídku zeleniny, která je ve stravě vítaná celoročně.

Pro chladné měsíce se skvěle hodí dobře zpracované hovězí maso, které je pro mnoho lidí během léta zbytečně těžké. V podzimních dnech do jídelníčku zařadíme pokrmy z luštěnin, což je perfektní zdroj bílkovin, navíc velmi chutnou a lehce stravitelnou formou.

Na podzim je vitalita přímo úměrná stravě. Pokud je jídlo pestré a konzumujeme ho v přirozeném množství, vitalitu si udržíme i v době studených měsíců. Pomáhá také pozitivní mysl, s níž po prázdninách lehce navykneme pracovnímu tempu. Neméně prospěšný je sport a setkávání s přáteli během prodlužujících se podzimních a zimních večerů.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články