Borůvkový džem s voňavým tymiánem: Pochoutka na čerstvě upečený chleba i lívance

Borůvkový džem s voňavým tymiánem: Pochoutka na čerstvě upečený chleba i lívance
Zdroj: Albert

Po jahodovém džemu přichází čas na ten borůvkový. Ten se skvěle hodí nejen na chleba, ale i na lívance. Pojďme se podívat, jak ho připravit s voňavým tymiánem.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 17. 06. 2023 11:30

Příprava tohoto receptu vám zabere 45 minut a je snadná. Odměnou vám bude opravdová chuť léta v jediné ingredienci.

Borůvkový džem s voňavým tymiánem

Na 850 ml budete potřebovat: 1 hrst čerstvého tymiánu, 120 g cukru krystalu, 600 g borůvek, 1 bio citron, ½ lžičky vanilkové pasty

Příprava: Umyjte si připravené sklenice a víčka a nechte je okapat. Pak sklenice postavte do trouby hrdlem dolů a nastavte teplotu na 100 °C. Jakmile trouba dosáhne této teploty, vypněte ji, ale nechte sklenice uvnitř, dokud nebude džem připraven.

Opláchněte snítky tymiánu a ze stonků otrhejte lístky, které dejte do hmoždíře. Přidejte 2 lžíce cukru a vše podrťte na velmi jemno. Pokud zde zbyly nějaké větvičky, odstraňte je.

Omyjte 600 g borůvek, nechte je okapat a pak ještě přemístěte na suchou utěrku a opatrně je dosušte. Ve větším hrnci smíchejte všechny borůvky se zbylým cukrem, přidejte nastrouhanou kůru z umytého citronu a také šťávu z tohoto citronu a vanilkovou pastu a směs v hrnci přiveďte k varu. Pak snižte teplotu a vařte za stálého míchání po dobu 15 minut. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, odeberte ji lžící.

Po uvaření vlijte džem do připravených sklenic, ale nechte si nahoře asi centimetr volného prostoru, tak aby se víčko nedotýkalo džemu. Džem nechte vychladnout ve sklenicích a poté pevně uzavřete a skladujte v lednici. Užijte si chuť léta na krajíci čerstvě upečeného chleba nebo lívancích.

Zdroj receptu: Albert

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články