Když je „raw“ ta horší varianta: 5 druhů zeleniny, které jsou zdravější, když se uvaří

Ze syrového rajčete získáte pouhá 4 % blahodárného antioxidantu lykopenu!
Zdroj: Pixabay.com

Nebylo těžké, aby se popularita raw stravy bleskově rozšířila. Tepelně neopracované potraviny mají podle zastánců tohoto jídelníčku nejvíce živin a díky přítomnosti enzymů a jiných mikroorganismů upravují naše zažívání. To se pak marketing dělá sám... I když jsou tato tvrzení do určité míry pravdivá, nezapomínejme na potraviny, které jsou daleko zdravější uvařené. Představujeme 5 z nich.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 10. 10. 2017 17:07

1. Mrkev

Pixabay.com

„Betakaroten!“ vypálí asi většina z nás, když jsme tázáni na zdravotní potenciál mrkví. A je to správně.

Betakaroten propůjčuje mrkvím typické oranžové zabarvení. V těle se pak mění na vitamin A, díky němuž dobře vidíme, máme zocelenou imunitu i zdravou pokožku.

Maximum ale z mrkve dostanete, pokud ji povaříte – zvýší se množství snadno vstřebatelného betakarotenu, uvádí studie z roku 2002.

2. Rajčata

Pixabay.com

Ačkoli panuje vžitá představa, že rozpálená plotna ničí vše dobré v zelenině, u rajčat je naopak „princem na bílém koni“ – vysvobozuje důležité látky, které by se jinak do našeho těla nedostaly.

Máme teď na mysli především antioxidant lykopen. Pokud se do rajčete zakousnete, ještě než dostane polibek od nahřáté pánve, získáte pouhá 4 % této důležité látky. Zmiňují to autoři studie publikované v časopise International Journal of Food Sciences and Nutrition. 

Buněčné stěny rajčat se vyznačují poměrnou tloušťkou, takže se lykopen dostane do oběhu jen stěží. Tepelnou úpravou se stěny naruší. A naše tělo si tak vezme z těchto červených plodů maximum.

3. Špenát

Pixabay.com

Tento článek je zaměřený na tepelnou úpravu zeleniny. Záleží však na způsobu, jakým ji zahřejeme? V případě špenátu dvojnásob!

Zatímco povaření špenátu nedává příliš smysl, spařením vystoupí do popředí důležité látky, jako je železo či kyselina listová (folát) nezbytná pro růst buněk a zdraví reprodukčních orgánů.

Spařením špenátu zároveň ušijete boudu na své neposedné chutě – jeho objem se zmenší, a tak ho sníte (spolu se všemi blahodárnými součástmi) víc!

4. Chřest

Pixabay.com

U syrového chřestu narazíme na podobný problém jako u rajčat – pevná struktura buněčných stěn nedovolí snadno proniknout k „pokladu“ uvnitř. Tím jsou vitaminy A, C a E nebo kyselina listová. Tedy látky jdoucí proti rakovině. Působením tepla buněčné stěny povolí a darují vašemu tělu to nejlepší z toho, co střeží.

5. Dýně

Pixabay.com

Jasně, syrovou dýni by pozřeli snad jen účastníci soutěží v pojídání bizarních věcí. Tepelné zpracování je tak nevyhnutelné – a to je dobře.

Stejně jako mrkev obsahuje i dýně betakaroten, který naše tělo vstřebá snáze, pokud jej zahřejeme. Uvedla to registrovaná dietetička Wendy Bazilian v knize Eat Clean, Stay Lean.

Pokud je tedy dýňová polévka vaše nejoblíbenější, směle v dlabání pokračujte!

Zdroj: Prevention

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články