Lepší než deset doktorů: Jak na pořádně silný vývar z kostí?

Sváteční vývar doplňte játrovými knedlíčky.
Zdroj: Pixabay
Do vývaru patří kvalitní maso a kostiKosti berte od řezníka, ať znáte původ dobytkaTakhle má vypadat krásný čirý vývar.Vývar vařte klidně celou noc, nesmí bublat, ale jen se pěkně táhnout.+ 1 fotka+ 2 fotky

Vývar z kostí představuje jeden z nejoblíbenějších trendů v oblasti zdravé výživy a domácí medicíny. Lidé ho jí kvůli hubnutí, zlepšení zdraví kůže a také jako kloubní výživu nebo lék proti chřipce a nachlazení.

Redaktor
Redaktor 13. 11. 2018 12:20

Vývar z kostí vzniká, jak název napovídá, pomalým vařením kuřecích nebo hovězích kostí a pojivových tkání. Obsahuje řadu důležitých vitamínů a minerálů, jejichž nedostatkem lidé stravující se takzvaným „západním způsobem“ často trpí.

Jaké živiny obsahuje?

Vývar z kostí je bohatým zdrojem živin, které mají skvělý přínos pro lidské zdraví. Obsahuje bílkovinu kolagen, aminokyseliny (zejména glycin), řadu důležitých minerálů a také glukosamin a chondroitin, které zlepšují výživu kloubů a pomáhají při léčbě artrózy, zánětlivých onemocnění kloubů i bolesti.

Pozitivní účinky vývaru

Protizánětlivé účinky: Díky obsahu glycinu může mít vývar z kostí určité protizánětlivé a antioxidační účinky.

Hubnutí: Čistý vývar z kostí obsahuje velmi málo kalorií, ale přesto vás dokáže dobře zasytit. Pravděpodobným důvodem je obsah bílkovinné želatiny (vznikající vařením kolagenu), která vyvolává pocit sytosti.

Zdravé klouby: Vývar z kostí obsahuje glukosamin a chondroitin, které prokazatelně zlepšují zdraví kloubů a zmírňují projevy artrózy.

Zdravé kosti: Vývar z kostí obsahuje řadu prvků a živin, které jsou důležité pro zdraví kostí, včetně vápníku, hořčíku a fosforu.

Spánek a funkce mozku: Užívání aminokyseliny glycinu před spaním prokazatelně zlepšuje spánek a fungování mozku.

Kde koupit kvalitní kosti?

Můžete klidně použít kosti od včerejší večeře, nebo si je koupit u řezníka. Ideální je nakupovat od prověřeného dodavatele, který má vlastní zvířata a porážku. Naopak není vhodné kupovat kosti od supermarketových gigantů jejichž dodavatelé zpracovávají tisíce kuřat denně na automatických linkách.

Jak plnohodnotný vývar připravit?

Kosti a zeleninu vložte do velkého hrnce z nerez oceli. Nalijte do hrnce dostatek vody tak, aby byly kosti a zelenina vodou zcela přelité. Přidejte kapku octa a přiveďte k varu. Jakmile se vývar začne vařit, přidejte sůl a pepř a následně pomalu vařte po dobu 4–24 hodin. Čím déle budete vývar vařit, tím bude chutnější a tím více živin bude obsahovat. Pak ho nechte zchladnout a odstraňte z něj všechny zbytky. Pokud chcete, můžete do vývaru z kostí přidat maso, další zeleninu a koření. Nejčastěji se do vývaru přidává mrkev, petržel, celer, zázvor nebo citrónová kůra.

Skladování

Hotový vývar můžete skladovat ve sklenici v lednici po dobu až pěti dní. Zmražený vývar pak v mrazáku vydrží až tři měsíce.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články