×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

polívka

Tradiční česká kulajda

Suroviny:

2 vejce
3 menší brambory
1 větší cibule
hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
2 lžíce čerstvého kopru
1 lžíce octu
200 ml smetany na vaření
1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru
lžička kmínu
olej
sůl
pepř

Na jíšku
30 g mouky
1 lžíce másla

Postup:

Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet.

Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky.

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo.

Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky.

Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem.

V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem.

Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Sváteční vývar doplňte játrovými knedlíčky.

Lepší než deset doktorů: Jak na pořádně silný vývar z kostí?

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceApetit piknik 2025Trendy kozačky podzim 2025Přechodové bundy podzim 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyLinecké cukrovíVosí hnízda
Články Lifee.cz
Sériový vrah Andrej Čikatilo se při čtení svého psychologického posudku rozplakal. V soudní síni musel být v kleciNejkrásnější boty s kožešinou na zimu 2025: Vyberte si modely, které udrží vaše nohy v teple i za mrazuNávrhář Lukáš Macháček chce letos změnit módu na Slavících: Monika Absolonová bude úplně jináElegance i nevkus na Českém slavíkovi: Stylistka hodnotí outfity z hudební události rokuProkletí první dámy: Charlotte Garrigue Masaryková trpěla depresemi, v sanatoriu byla na čas zbavena svéprávnostiBojím se, že z mé dcery bude navždy osamělá podivínka, svěřuje se Dana
Doporučené články
Pomůže vám usnout a nic vás nestojí. Sprcha ve tmě je novým wellness hitemListopadové novoluní přinese hodně osudových kroků a rozhodnutíJazykový kvíz: Rozumíte brněnskému hantecu, nebo jenom tušíte, co je šalina?Znamení zvěrokruhu, která se umí přizpůsobit každé situaci: Blíženci umí rychle reagovatTatrankové pracny, hrnečkové kokosky nebo křehké pusinky: Tyhle druhy cukroví můžete péct už teď a skoro bez práceSlavnostní menu pokračuje: Hříbkové carpaccio podle Jana Punčocháře připravíte za pár minut, ale ohromí i opravdové gurmány

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra