×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

polívka

Tradiční česká kulajda

Suroviny:

2 vejce
3 menší brambory
1 větší cibule
hrst sušených hub (mohou být i čerstvé)
2 lžíce čerstvého kopru
1 lžíce octu
200 ml smetany na vaření
1,5 l kuřecího nebo houbového vývaru
lžička kmínu
olej
sůl
pepř

Na jíšku
30 g mouky
1 lžíce másla

Postup:

Sušené houby zalijeme trochou vody a necháme je asi 30 minut máčet.

Nachystáme si zeleninu. Brambory a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky.

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín a nakonec houby s vodou. Do polévky vhodíme brambory a vše zalijeme vývarem. Vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory měkké.

Zatímco se polévka vaří, připravíme vajíčka na tvrdo.

Připravíme si jíšku. Máslo necháme rozpustit, zasypeme ho moukou a mícháme dohladka. Jíšku musíme důkladně promíchat, aby nám nevznikly hrudky.

Jakmile jsou brambory uvařené, polévku za stálého míchání zahustíme. Ochutíme ji solí, pepřem a koprem.

V závěru přidáme smetanu, promícháme a přilijeme ocet. Podle chuti polévku ještě dochutíme solí, pepřem a octem.

Hotovou polévku podáváme s vajíčkem a ozdobíme čerstvým koprem.

Pravá česká kulajda: Nesmí chybět čerstvé houby, kopr a zakysaná smetana

Sváteční vývar doplňte játrovými knedlíčky.

Lepší než deset doktorů: Jak na pořádně silný vývar z kostí?

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceBoty s kožešinou zima 2025Kožešinové kabáty zima 2025Vánoční recepty
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyLinecké cukrovíVosí hnízdaNejlepší pracnyPlněné ořechyIšlské cukrovíVajíčková pomazánkaBílková polevaMedovníkové kuličky
Články Lifee.cz
Jak vybírat vůni, kam ji nanášet a v čem děláme při výběru nejčastější chyby? Vyzpovídali jsme odbornice na gurmánské parfémySmutný konec mladého života: Osmnáctiletou Jolee Callan zastřelil na horské túře její žárlivý přítelNejvětší vánoční hit Janka Ledeckého zůstává nepochopený: Devět z deseti lidí neví, o čem je textTrpělivá Olga Scheinplfugová: Na svatbu s Karlem Čapkem čekala 15 let, tři roky nato zemřelSety s vlasovou kosmetikou od 129 korun: Vybrat můžete péči na míru, která potěší i náročné ženyMůj muž mě neustále srovnává se svou matkou a já ve všem prohrávám, stěžuje si Bára
Doporučené články
Top 12 šatů jako šitých pro sváteční dny, které ve skříni viset nezůstanouO vrstvení parfémů, kráse a rutině parfémové princezny Mony KattanČeský úspěch ve světě! Jakub Hrůša se stal Dirigentem roku 2026. Jak se mu žije v Londýně a vede své děti k hudbě?Co říkají nejslavnější současní proroci o roce 2026? Parker předpovídá zemské posuny, Athos Salome varuje před technologiemiUpečte si "rohlíčky obzvláště vypečené" podle filmu Císařův pekař - Pekařův císařNepečené kuličky jako záchrana Vánoc: 5 druhů, které zvládnete do půl hodiny a můžete zapojit i děti

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra