Bezlepkové Velikonoce i pro ty nejmenší: Pečená lízátka i minimazance s čokoládou si zamilují

Velikonoční pečení je zábavou pro celou rodinu.
Zdroj: Profimedia
Banán namočený v čokoládě posypaný oříšky - skvělé bezlepkové jednohubky jsou na světě.Nechcete, aby vám mazanec ztvrdl, raději připravte dva menší.Pečení patří jak k Vánocům, tak k Velikonocům.Velikonoční stůl zlomí i největšího dietáře.+ 6 fotek+ 7 fotek

Velikonoce patří rodině, a protože jsou především radostí pro nejmenší, zapojte je do příprav co nejvíce. Nic neudělá pohodovější atmosféru a lepší náladu než rodinné pečení. A když se navíc jedná o lízátka ve tvaru velikonočních zajíčků, čokoládových minimazanců nebo bezlepkových jednohubek.

Petra Járková
Petra Járková 15. dubna 2019

Bezlepkovou dietou trpí stále více lidí, proto se objevuje stále více receptů, které berou toto omezení v potaz. My přinášíme vyzkoušené a hlavně snadné bezlepkové recepty na pečená lízátka, minimazance, čokoládové jednohubky a raz dva jidáše, se kterými si hravě poradíte i za asistence dětí.

Využijte času, kdy vaše princezny ještě baví míchat a šlehat a piráty kořenit a zdobit, není přece nic hezčího než společně strávený čas. A proč ne třeba právě při pečení velikonočních dobrot!

Velikonoční pečená „lízátka“

Suroviny:
275 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 1 kypřicí prášek do pečiva bez lepku, 5 žloutků, 5 bílků, 180 g cukru krystal, 50 ml horké vody, 3 polévkové lžíce oleje

Postup:
Cukr, žloutky a vodu vyšleháme v míse do pěny. Přidáme olej a Univerzální směs bez lepku smíchanou s bezlepkovým kypřicím práškem. Vše dobře promícháme a nakonec lžící lehce zapracujeme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Těsto nalijeme do vymazaného, bezlepkovou moukou vysypaného plechu a pečeme při 175 °C cca 10-15 minut (do zezlátnutí). Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na 2 pláty a vykrajujeme vykrajovátky požadované velikonoční tvary, které napíchneme na špejli, namáčíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme cukrářským zdobením.

Náš tip: Z tohoto receptu můžeme upéct i velikonočního beránka!

Minimazance plněné čokoládou

Suroviny:
Směs na Mazanec bez lepku Labeta, 350 ml vlažné vody (nebo mléka), 2 žloutky, 80 g másla, 10 g sušeného droždí, asi 50 g kvalitní hořké čokolády, vejce a rum a med na dokončení

Postup :
K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, do kterých vmáčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté minimazance potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé bochánky 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody.

V mazanci by neměly chybět rozinky a kandované ovoce.
Mohlo by Vás zajímat:

Mazanec jako od babičky: Osvědčené triky, díky kterým bude vláčný a nadýchaný

Bezlepkové čokoládové jednohubky

Suroviny:
Kakaové muffiny bez lepku Labeta, 250 ml kokosového nebo mandlového mléka, 1 polévková lžíce kokosového oleje, polovina banánu, opražené nasekané oříšky nebo semínka na ozdobu

Postup:
Kokosové mléko krátce rozehřejeme (na sporáku nebo v mikrovlnce), aby mělo tekutou konzistenci. Necháme vychladnout, přidáme kokosový olej a polovinu banánu rozmačkaného vidličkou. Promícháme a postupně vmícháme směs na muffiny. Vyšleháme elektrickým šlehačem do hladkého těsta. Dáváme do malých silikonových formiček a do každé z nich zapíchneme špejli.  Pečeme na 175 °C asi 8 minut. Špejle nám pomohou minimuffinky lehce vyndat, poté je namočíme v čokoládové polevě a můžeme ještě ozdobit dle fantazie.

Velikonoční „raz dva“ jidáše

Suroviny:
Směs na Mazanec bez lepku Labeta, 350 ml vlažné vody (nebo mléka), 2 žloutky, 80 g másla, 10 g sušeného droždí, vejce a rum, med a skořicový cukr na dokončení

Postup:
K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky. Z válečků tvarujeme jidáše a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Další články