Bezlepkové Velikonoce i pro ty nejmenší: Pečená lízátka i minimazance s čokoládou si zamilují

Velikonoční pečení je zábavou pro celou rodinu.
Zdroj: Profimedia
Banán namočený v čokoládě posypaný oříšky - skvělé bezlepkové jednohubky jsou na světě.Nechcete, aby vám mazanec ztvrdl, raději připravte dva menší.Pečení patří jak k Vánocům, tak k Velikonocům.Velikonoční stůl zlomí i největšího dietáře.+ 6 fotek+ 7 fotek

Velikonoce patří rodině, a protože jsou především radostí pro nejmenší, zapojte je do příprav co nejvíce. Nic neudělá pohodovější atmosféru a lepší náladu než rodinné pečení. A když se navíc jedná o lízátka ve tvaru velikonočních zajíčků, čokoládových minimazanců nebo bezlepkových jednohubek.

Petra Járková
Petra Járková 15. 04. 2019 12:00

Bezlepkovou dietou trpí stále více lidí, proto se objevuje stále více receptů, které berou toto omezení v potaz. My přinášíme vyzkoušené a hlavně snadné bezlepkové recepty na pečená lízátka, minimazance, čokoládové jednohubky a raz dva jidáše, se kterými si hravě poradíte i za asistence dětí.

Využijte času, kdy vaše princezny ještě baví míchat a šlehat a piráty kořenit a zdobit, není přece nic hezčího než společně strávený čas. A proč ne třeba právě při pečení velikonočních dobrot!

Velikonoční pečená „lízátka“

Suroviny:

275 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 1 kypřicí prášek do pečiva bez lepku, 5 žloutků, 5 bílků, 180 g cukru krystal, 50 ml horké vody, 3 polévkové lžíce oleje

Postup:

Cukr, žloutky a vodu vyšleháme v míse do pěny. Přidáme olej a Univerzální směs bez lepku smíchanou s bezlepkovým kypřicím práškem. Vše dobře promícháme a nakonec lžící lehce zapracujeme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Těsto nalijeme do vymazaného, bezlepkovou moukou vysypaného plechu a pečeme při 175 °C cca 10-15 minut (do zezlátnutí). Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na 2 pláty a vykrajujeme vykrajovátky požadované velikonoční tvary, které napíchneme na špejli, namáčíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme cukrářským zdobením.

Náš tip: Z tohoto receptu můžeme upéct i velikonočního beránka!

Minimazance plněné čokoládou

Suroviny:

Směs na Mazanec bez lepku Labeta, 350 ml vlažné vody (nebo mléka), 2 žloutky, 80 g másla, 10 g sušeného droždí, asi 50 g kvalitní hořké čokolády, vejce a rum a med na dokončení

Postup :

K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, do kterých vmáčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté minimazance potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé bochánky 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody.

Bezlepkové čokoládové jednohubky

Suroviny:

Kakaové muffiny bez lepku Labeta, 250 ml kokosového nebo mandlového mléka, 1 polévková lžíce kokosového oleje, polovina banánu, opražené nasekané oříšky nebo semínka na ozdobu

Postup:

Kokosové mléko krátce rozehřejeme (na sporáku nebo v mikrovlnce), aby mělo tekutou konzistenci. Necháme vychladnout, přidáme kokosový olej a polovinu banánu rozmačkaného vidličkou. Promícháme a postupně vmícháme směs na muffiny. Vyšleháme elektrickým šlehačem do hladkého těsta. Dáváme do malých silikonových formiček a do každé z nich zapíchneme špejli.  Pečeme na 175 °C asi 8 minut. Špejle nám pomohou minimuffinky lehce vyndat, poté je namočíme v čokoládové polevě a můžeme ještě ozdobit dle fantazie.

Velikonoční „raz dva“ jidáše

Suroviny:

Směs na Mazanec bez lepku Labeta, 350 ml vlažné vody (nebo mléka), 2 žloutky, 80 g másla, 10 g sušeného droždí, vejce a rum, med a skořicový cukr na dokončení

Postup:

K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky. Z válečků tvarujeme jidáše a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články