Velikonoční beránek: Vyzkoušejte piškotového, třeného, tvarohového nebo šlehačkového

Beránka můžete jen pocukrovat.
Zdroj: Pixabay
Nakonec beránka přelijte polevou.Všechny ingredience si připravte předem, aby vám pak něco nechybělo.Rozinky a kandovanou citrusovou kůru nechte nasáknout rumem.Rozinky před přidáním do těsta nechte vykapat.+ 4 fotky+ 5 fotek

Bez tradičního velikonočního moučníku na stole si snad ani Velikonoce neumíme představit. Beránek zkrátka nemůže chybět. Pořídit ho můžete v každém obchodě, tomu doma upečenému se ale nic nevyrovná. Máme pro vás čtyři osvědčené recepty, ze kterých si vybere každý.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 31. března 2019

Šlehačkový velikonoční beránek

Ingredience:

60 g změklého másla
125 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2–3 vejce
250 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
250 ml smetany ke šlehání
100 g spařených rozinek

Postup:

V míse utřete změklé máslo s oběma cukry a zašlehejte vejce. Šlehejte, dokud hmota nenabude, a potom k ní prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte smetanu, spařené rozinky a promíchejte. Vymazejte a vysypte si obě části dvoudílné formy. Těsto nalijte do přední hlubší části formy na beránka, mělo by sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy. Pokud máte jen jednodílnou formu, těsto po zapečení přikryjte alobalem. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 50 minut dozlatova. Pak beránka vyjměte z trouby, zabalte na chvíli do vlhké utěrky, sejměte víko, a když trochu zchladne, opatrně ho vyklopte a nechte nejlépe na mřížce zcela vychladnout.

Babiččin piškotový beránek

Ingredience:

25 dkg cukru moučka
5-6 vajec
28 dkg hrubé mouky
vanilkový cukr
2 hořké mandle
pomerančová kůra
2 dkg citronátu (kandované citrusové kůry)
tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

V míse třete cukr, 4 žloutky, 1 celé vejce, pomerančovou kůru a vanilkový cukr asi 20 minut. Použít můžete i mixér. Ze 4-5 bílků ušlehejte tuhý sníh a střídavě s moukou přidávejte k ušlehaným žloutkům. Opatrně vmíchejte strouhané mandle a 2 dkg usekaného citronátu, který můžete nahradit třeba kandovaným ovocem nebo rozinkami v rumu. Hotové těsto nalijte do důkladně vymazané a vysypané formy a upečte v nepříliš horké troubě dorůžova. Po vychladnutí pocukrujte nebo ozdobte polevou dle chuti.

Velikonoční svátky na Moravě v duchu tradic.
Mohlo by Vás zajímat:

Velikonoční relax: Kam vyrazit na prodloužený víkend, abyste se zabavili vy i vaše ratolesti

Tvarohový beránek

Ingredience:

4 vejce
250 g krystalového cukru
250 g rozpuštěného másla
250 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
rozinky namočené v rumu
tuk a kokos na vysypání formy

Postup:

Celá vejce s cukrem ušlehejte do pěny. Pak zašlehejte tvaroh, vychladlé máslo, okapané rozinky, vanilkový extrakt a nakonec vmíchejte prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijte do vymazané a kokosem vysypané formy, přiklopte a pečte při teplotě cca 180 °C asi 50 minut. Upečeného beránka nechte chvíli odpočinout ve formě a pak vyklopte. Vychladlého pocukrujte a případně polijete polevou či jinak dozdobte.

Beránek z třeného těsta

Ingredience:

250 g změklého másla
200 g krupicového cukru
2 vejce
400 g polohrubé mouky
250–300 ml mléka
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
citronová kůra, vaječný koňak, rum nebo skořice na dochucení
tuk a namleté Be-Be sušenky na vysypání formy

Postup:

Máslo vyndejte z lednice zhruba 3 hodiny před pečením, aby bylo hodně změklé. Dejte ho do mísy, přisypte cukr a důkladně utřete do nadýchané směsi. Přidejte vejce, prosátou mouku a všechny přísady, kterými chcete beránka ochutit: kůru, vaječný koňak, rum nebo skořici. Vlijte tolik mléka, abyste získali hladké nadýchané těsto. Nakonec vmíchejte kypřicí prášek a těsto nalijte do máslem vymazané a namletými sušenkami vysypané formy na beránka. V troubě vyhřáté na 160–170 °C pečte 45 minut.

SuperWoman Katarina Emma Schapiro o sebepoznání: I úspěšní lidé mají své pády a nezdary, ale nenechají se jimi nikdy převálcovat

SuperWoman Katarina Emma Schapiro o sebepoznání: I úspěšní lidé mají své pády a nezdary, ale nenechají se jimi nikdy převálcovat

Další články