Fish and chips s celerovými hranolky: Klasika anglické kuchyně trochu jinak

Fish and chips s celerovými hranolky: Klasika anglické kuchyně trochu jinak
Zdroj: Albert

Máte chuť trochu oživit domácí jídelníček? Pak by pro vás tato perla anglické kuchyně mohla být tím pravým.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 9. října 2021

Fish and chips, tedy smažená ryba v těstíčku s hranolky, se v Anglii poprvé objevila ve druhé polovině 19. století a od té doby si vybudovala pozici britského národního jídla. V současné době patří mezi jídla, která si s sebou Britové nejčastěji odnášejí z restaurací a konzumují je doma, na cestách nebo v práci.

My vám nabízíme variantu s celerovými hranolky, jogurtovým dipem a hráškovým pyré.

Sladké tartaletky s malinami: Skvělá alternativa pro různé oslavy
Mohlo by Vás zajímat:

Sladké tartaletky s malinami: Skvělá alternativa pro různé oslavy

Fish and chips s celerovými hranolky

Na 4 porce budete potřebovat: 1 celer, sůl, pepř, 700 g tresky z Rybího trhu Albert, 140 g rýžové mouky, 1 l řepkového oleje, 210 g hladké mouky, 1 ½ lžičky prášku do pečiva, 250 ml světlého piva, 20 ml slunečnicového oleje, 150 g mraženého hrášku, 250 g bílého jogurtu, ½ hrsti čerstvé hladkolisté petržele, 1 citron NP Bio

Příprava: Celer oloupejte, očistěte a nakrájejte na centimetr široké plátky, ze kterých pak vytvořte hranolky. Vložte je na 3 minuty do vroucí vody, sceďte a přendejte do mísy. Osolte, opepřete a promíchejte s 20 ml oleje. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 25 minut v předehřáté troubě na 190 °C.

Tresku omyjte a dobře osušte papírovou utěrkou. Naporcujte ji na 10 cm dlouhé kusy a osolte. Do misky dejte 70 g rýžové mouky, tresku v ní lehce obalte a dejte stranou.

Do hrnce vlijte olej a rozpalte ho na teplotu smažení. V misce smíchejte zbytek rýžové mouky, hladkou mouku, prášek do pečiva a studené pivo. Vše metličkou promíchejte, až vznikne hladké těstíčko. Rybu v těstíčku dobře obalte a postupně vkládejte do rozpáleného oleje. Kousky smažte 3 minuty dozlatova. Po usmažení je vyndejte na talíř s papírovým ubrouskem, který do sebe absorbuje přebytečný tuk.

Hrášek povařte ve vroucí vodě 4 minuty. Slijte, osolte, opepřete a vidličkou rozmačkejte. V menší misce smíchejte jogurt, nasekanou petrželku a kůru z dobře omytého citronu.

Rybu podávejte rozprostřenou na hranolcích s jogurtovým dipem v misce a hráškovým pyré.

Pečený losos na hrášku a špenátu: Zdravý oběd, který máte hotový raz dva
Mohlo by Vás zajímat:

Pečený losos na hrášku a špenátu: Zdravý oběd, který máte hotový raz dva

Zdroj receptu: Albert

Sexuoložka Laura Janáčková: Žena po pětatřicítce utáhne muže hlavně na vaření, atraktivita začíná klesat

Sexuoložka Laura Janáčková: Žena po pětatřicítce utáhne muže hlavně na vaření, atraktivita začíná klesat

Další články