Návrat do dětství: 5 jídel, která jsme jedli jako malí

Ne na všechna jídla z dětství jsme zanevřeli.
Zdroj: Pixabay.com
Buchtičky se šodó.Teplé kakao přijde vhod ráno i večer.Krupicová kaše.Nudle s mákem.+ 2 fotky+ 3 fotky

Dnešní školy a školky mají poměrně rozmanitý výběr jídel. Ohlížejí se na to, aby děti měly dostatek vitaminů a vyvážený příjem energie vůči výdeji. V raných devadesátkách ale na prvních místech žebříčku oblíbenosti u dětí byla jídla jiná než dnes. Přinášíme vám seznam pěti lahůdek, po kterých jsme se mohli hliníkovými příbory umlátit.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 13. 08. 2018 19:47

1. Buchtičky se šodó

Tehdy nám sotva mohlo vadit, že buchtičky nejsou s pravým šodó, jež je odvozeno z francouzského „chaud“, tedy teplý nebo horký. Sladký krém, kterým byly ony nazlátlé bochánky polity, se nemálokrát ocitl na tričku, jak jsme se jej snažili spolu s co největším množstvím buchtiček nacpat do pusy, abychom si mohli jít honem rychle přidat, protože Andula od vedle už to má skoro snědené a na nás by pak nezbyl nášup. I přesto, že je dnes v módě krmit děti zdravě, buchtičky se šodó se těší oblíbenosti i u současné generace malých raubířů.


2. Krupicová kaše


Jsou dva způsoby konzumace. První, pro takzvané „praktické jedlíky“: Ihned, co obdržíme talíř s kaší posypanou kakaem, lžičkou teplého másla a cukrem, všechno smíchat honem rychle dohromady, až se před námi ocitla hrouda teplého hnědého něčeho, což sice pozbylo estetického účinku, ale to nás nezajímalo. Ušetřili jsme si tak práci s nabíráním všeho zvlášť, a jak praví mnohý vášnivý milovník jídla: „V žaludku se to stejně všechno smíchá.“

Druhý typ, takzvaný „estetický konzument“: Záleží mu na tom, aby pokrm vypadal lahodně po celou dobu, co ho jíme. Tudíž lžící nabíráme kaši tak, aby se nic nesmíchalo. Vše má své místo, kakao nesmí překročit hranici cukru a ten zas nesmí moc blízko máslu.




3. Nudle s mákem


Zdaleka nejvhodnější jídlo na to se někomu vysmát. Po snědení nudlí s mákem nám malá černá zrníčka zůstala snad všude, těm šťastnějším jen v zubech. Kdo pátral, mohl najít památku na oběd ze školky i večer v posteli.


4. Písmenková polévka


Rodiče i paní učitelky šíleli vzteky, když jsme místo konzumace polévky, v tom lepším případě, vyndávali písmenka na okraj talíře, v tom horším rovnou na stůl. Z toho se rázem stal slabikář a nejlepší byl ten jedinec, který poskládal nejvíce slov. Že polévka vystydla, už nás nezajímalo, hlavně když byla legrace. Největší zábava byla písmenka ze stolu či okraje talíře vysát pusou, takže místnost rázem naplnilo hromadné srkání.


5. Kakao


Hrneček kakaa jsme vypili, než nás rodiče odvedli na písek, a po večerníčku bylo vhodné jako něco teplého do bříška na spaní. Obě dvě varianty byly velice oblíbené. Ráno se nám kamarádi smáli, že máme „fousy“, když nám zbytky mléka zaschly na okrajích koutků a maminka si nevšimla, že nám má utřít pusu. Večer zase kakao příjemně zahřálo a my jsme sladce vstoupili do říše snů a pohádek.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články