Legendární Formanův film Hoří, má panenko: Nemusel se vůbec vysílat, producent Ponti ho nesnášel

Hoří, má panenko je slavná komedie Miloše Formana, v níž se tancuje, krade a hasí z roku 1967.
Zdroj: Česká televize
Hoří, má panenko je slavná komedie Miloše Formana, v níž se tancuje, krade a hasí, z roku 1967. První Formanův barevný film byl opět obsazen neherci známými z předcházejících filmů.Upocenou atmosféru vesnické tancovačky podtrhují dechovkové coververze soudobých beatových hitů, např. Hvězdy na vrbě či From Me To You od Beatles.Hovorová řeč představuje katalog komunikačních defektů, zvlášť když se postavy snaží být oficiální. + 6 fotek+ 7 fotek

Hoří, má panenko, poslední český film Miloše Formana, je někdy uváděn jako důvod, proč se novovlnovému režisérovi podařilo prosadit v zahraničí.

Petra Járková
Petra Járková 24. 11. 2019 16:00

Film, který byl tak vtipný a pravdivý, až ho nakonec komunisti zakázali - poslední český snímek Miloše Formana Hoří, má panenko patří k tomu nejlepšímu, co u nás na poli kinematografickém kdy vzniklo.

Komedie, která dokonale vykresluje povahu českého národa, byla nakonec natolik kontroverzní, že ji komunistický režim po roce 1968 zakázal. Do té doby ovšem stihly hlášky z filmu doslova zlidovět a my se na něj každý rok rádi znovu podíváme.

Co jste možná o tomhle mistrovském filmovém díle nevěděli?

Nemusel se vysílat

Film vznikal v československo-italské koprodukci s účastí slavného italského producenta Carla Pontiho. Rozpočet ve výši 80 tisíc amerických dolarů byl na české poměry velmi vysoký a mimo jiné umožnil natáčení v barvě. Pontimu se však nelíbil Formanův sarkastický tón, z projektu se stáhl a žádal své peníze od Československého státního filmu zpět, oficiálně kvůli nedodržení smlouvy.

Volba královny krásy

Italského producenta Carla Pontiho ve filmu nejvíc rozčílila scéna volby královny krásy. „Když jsem si to četl ve scénáři, myslel jsem, že tam obsadíte krásné dívky a ne takové panoptikum,“ křičel na Formana.

Žádný scénář

Režisér Miloš Forman údajně nedal hercům scénář, aby tak podpořil jejich spontánnost a věrohodnost. Nejprve jim řekl, o co ve scéně jde, a oni to poté zahráli svými slovy.

Umělý protest

Po české premiéře byl uměle vyvolán protest ze strany údajně zdiskreditovaných hasičů, aby mohl být film zakázán. Až po letech režisér Miloš Forman zveřejnil jejich opačnou reakci: film hasiče nejen pobavil, ale i zaujal pravdivostí skutečného stavu jejich činnosti.

Modrou neuvidíte

Na přání kameramana Miroslava Ondříčka nikdo nesměl nosit modrou, aby film nepůsobil studeným dojmem.

Nominace na Oscara

Snímek byl v roce 1969 nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film

NA SNÍMKY Z FILMU HOŘÍ, MÁ PANENKO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: LEGENDÁRNÍ FILM HOŘÍ, MÁ PANENKO MŮŽETE VIDĚT DNES VEČER OD 20:00 NA ČT2

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články