45 let od vyhoření Veletržního paláce: Požár hasiči likvidovali skoro týden

Když hořel Veletržní palác...
Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy
Když hořel Veletržní palác...S podlahovou plochou asi 13 500 m² byl v té době největší stavbou tohoto typu na světě.Veletržní palác patří mezi nejvýznamnější funkcionalistické budovy v Praze.Veletržní palác patří mezi významné pražské architektonické skvosty.+ 1 fotka+ 2 fotky

Veletržní palác vznikl podle návrhu architektů Josefa Fuchse a Oldřicha Tyla v letech 1925 až 1928. S podlahovou plochou asi 13 500 m² patřil v té době mezi největší stavby tohoto typu na světě.

Petra Járková
Petra Járková 14. 08. 2019 08:00

Do války Veletržní palác sloužil jako sídlo  firmy Pražské vzorkové veletrhy a v průběhu okupace byl využíván jako shromaždiště pro Židy Čech a Moravy před transportem do koncentračních táborů. No a později v něm sídlil třeba Tuzex.

Významným, bohužel však ne v pozitivním slova smyslu, datem pro tuto funkcionalistickou budovu se stal 14. srpen 1974, kdy v ní vypukl obrovský požár. Likvidován byl šest dní a požár byl tak silný, že ji téměř zničil.

Dva roky Veletržní palác ležel ladem a až roku 1976 se rozhodlo o jeho rekonstrukci. Podílela se na ní Národní galerie v Praze, která budovu získala. Rekonstrukce trvala až do 90. let 20. století a drží si svou tvář v podstatě dodnes. Nyní slouží jako prostor pro stálou expozici Umění 20. a 21. století.

Ve stálé expozici se nacházejí díla světových umělců, jako jsou Mucha, Picasso, Monet nebo van Gogh. Kromě toho na obrovské ploše najdete mimo další výtvarná díla neskutečné hodnoty také exponáty z architektury, fotografie, designu nebo třeba scénografie.

NA POŽÁR VELETRŽNÍHO PALÁCE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články