Božena Němcová na bankovkách, mincích a medailích: Nejvzácnější stojí 1,5 milionu, vydělat můžete i na pětistovce

Božena Němcová na bankovkách, mincích a medailích: Nejvzácnější stojí 1,5 milionu, vydělat můžete i na pětistovce
Zdroj: Pixabay.com/Česká mincovna/koláž Lifee.cz
Božena Němcová se objevuje jak na bankovkách, tak i na pamětních mincích a medailích. Cena časem logicky roste a neztrácí se ani hodnota drahého kovu, z něhož jsou vyrobeny.
Dvousetkorunová pamětní mince s portrétem Boženy Němcové je již vyprodaná. Její sběratelská hodnota roste, prodává se již za pětinásobek.Zlatá pamětní medaile s Boženou Němcovou patří mezi skutečné rarity. Kilogramový zlatý skvost s motivem pětisetkorunové bankovky se prodává za 1,5 milionu korun, objednat si ji zájemci mohou i dnes.V oběhu je i na první pohled obyčejná pětistovka, která je ale ve skutečnosti velkou vzácností.+ 4 fotky+ 5 fotek

Božena Němcová, jejíž životní příběh zpracovaný Českou televizí právě láme rekordy sledovanosti, byla jednou z našich nejvýznamnějších spisovatelek. A to jí vyneslo i místo na bankovkách, pamětních mincích a medailích. Jakou mají hodnotu a jak se může změnit do budoucna?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 11. 01. 2021 12:31

Známé osobnosti se objevují v televizi, na webu nebo v časopisech, ale ty, které překonaly hranici skutečné slávy, mají dokonce "svoje" mince nebo bankovky. Dostat se do takové společnosti vyžaduje opravdu hodně štěstí a zásluh (pomineme-li některé politicky objednané bankovky). Božena Němcová se do takové společnosti samozřejmě dostala také. Prostřednictvím mincí, bankovek nebo i medailí s vyobrazením této spisovatelky tak můžeme dokonce zhodnotit své úspory…

Stříbrná pamětní mince 200 Kč

Jednou z pamětních mincí, které vydala Česká národní banka v minulém roce, je stříbrná mince v nominální hodnotě dvou set korun, kterou si dnes už ale běžně nekoupíme, protože je do posledního kusu vyprodaná. Zájem o ni byl velký, a to i přestože byla prodávána ve standardním provedení za 499 Kč a v provedení proof, tedy ve vysokém lesku, za 599 Kč.

Lidé, kteří si ji koupili, mohou již brzy sledovat, jak hodnota mince roste. Rozhodně to tak není podle koordinátorky prodeje České mincovny ztracená investice. Pamětní mince totiž svoji hodnotu neztrácejí. Na serveru Aukro.cz se tato mince už nyní dokonce objevila za více než 1000 korun. Vydáno bylo 5600 kusů standardních a 11 100 kusů mincí ve hladké leštěné kvalitě.

Zlatá uncová pamětní mince

Další mincí, kterou zdobí portrét Boženy Němcové, je zlatá uncová mince ze série Osudové ženy. Tentokrát nejde o minci, kterou vydává Česká národní banka, a tak by měla nominální hodnotu v českých korunách. Tato ji má v novozélandských dolarech. I když se to může nezasvěceným zdát podivné, není to nic výjimečného. Jde o minci, ale protože ty s nominální hodnotou v naší měně může vydávat jen ČNB a nikdo jiný, uzavřela mincovna smlouvu na Novém Zélandu, což je právně v pořádku.

Už jen z názvu mince – zlatá uncová – je zřejmé, o co se jedná. Jde o minci z jedné unce, tedy 31,1 gramů zlata. A protože se jedná o skutečně zlatý předmět, je i jeho cena odpovídající. Koupit ji můžeme i nyní, vyprodaná zatím ještě není, ale musíme si připravit 58 990 Kč. Jak webu Lifee.cz prozradila pracovnice mincovny, také hodnota této mince v čase poroste.

Jde o součást celé série nazvané Osudové ženy. V té je vydávána každoročně jedna nová mince věnovaná významné ženě historie. Prozatím ještě není série uzavřena, ale jakmile bude vydávání mincí ukončeno a série bude celá, její hodnota poroste. Mincí byly vydány dvě stovky.

Vzácná bankovka 500 Kč

Hodnotná je ale také speciální bankovka s portrétem Boženy Němcové. Schválně se zkuste podívat do úspor, jestli ji náhodou nenajdete. V takovém případě byste totiž mohli jejím prodejem hromádku našetřených bankovek výrazně zvětšit. A jak takovou vzácnost poznat? Jde samozřejmě o pětisetkorunovou bankovku, ale pozor – musí být vydaná v roce 1993 a nést označení série „Z“. A proč jsou právě tyto bankovky tak vzácné?

Bylo jich vydáno jen málo, protože šlo o sérii, která měla nahradit zničené bankovky. Dnes už ale nejsou v oběhu, a tak je v bankomatu nebo jako vrácené v obchodě nedostanete. Jediná možnost, jak je získat, je koupě od sběratele nebo náhodného nálezce, který měl takovou bankovku doma schovanou, aniž by o její ceně věděl. Musíte ale počítat s tím, že za pětistovku dáte klidně i 14 000 až 15 000 Kč, pokud byste chtěli koupit tu v opravdu ideálním stavu. Ani mírně opotřebovaná ale na ceně příliš netratí a prodává se za cenu kolem 12 000 Kč.

Kilogramová rarita za 1,5 milionu

Kdo by ale toužil mít doma opravdovou raritu, a také má zbytečného 1,5 milionu korun, může si pořídit zlatou kilogramovou sběratelskou medaili s motivem pětisetkorunové bankovky. Vydána byla již v roce 2013, ale objednat si ji zájemci mohou i dnes. Jen je potřeba počítat s tím, že její cena nemusí být vždycky stejná – odvíjí se podle aktuální ceny zlata, které musí mincovna na ražbu objednat.

Tip Lifee.cz: O životě a díle spisovatelky Boženy Němcové vypráví filmová série Božena, vysílaná každou neděli od 20:10 na ČT1.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články