15 let od smrti Ilji Prachaře: Miloval společnost a nechtěl být spojován s Trautenberkem

15 let od smrti Ilji Prachaře: Miloval společnost a nechtěl být spojován s Trautenberkem
Zdroj: Česká televize

Ilja Prachař byl členem Komunistické strany. V listopadu 1989 pronesl na Letné projev jako zástupce herců z Divadla na Vinohradech.
Ilja Prachař ve filmu jeden z nich je vrah.
Toužil po uznání i za jiné role než postavu Trautenberka.
S Vladimírem Menšíkem ve filmu Kam slunce nechodí...+ 1 fotka+ 2 fotky

Významný český herec Ilja Prachař ztvárnil za svou kariéru řadu zajímavých rolí. Přesto byl nejčastěji spojován s postavou Trautenberka z večerníčkového seriálu Krkonošské pohádky. Jaký byl život otce neméně známého herce Davida Prachaře?

Petr Jirsa
Petr Jirsa 10. 08. 2020 07:00

Celým jménem Ilja Vladimír Prachař se narodil 30. dubna 1924 v Malenovicích jako prostřední ze tří synů úředníka okresní nemocenské pojišťovny Františka Prachaře a jeho ženy Ludmily. Jeho rodiče mimo jiné hráli ochotnické divadlo. Dokonce jeho mladší bratr Kamil hrál v chebském divadle.

Svou kariéru zahájil jako člen dramatické skupiny Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého, posléze působil v Divadle pracujících ve Zlíně a následně v divadle v Ostravě. Poté ho čekalo angažmá v pražském Divadle S. K. Neumanna a pak v Divadle na Vinohradech. Na svém kontě má však i velkou spoustu filmových rolí. Tou vůbec první byla postava lékaře ve filmu Bomba (1957). Do povědomí diváků se však zapsal hlavně jako chamtivý a lakomý statkář Trautenberk v seriálu Krkonošské pohádky. Jednalo se však o jednu z mnoha rolí a později Ilja vyjádřil mrzutost nad tím, že jej lidé uznávali především za roli Trautenberka, neboť věřil, že měl na kontě i zajímavější role, které však zůstávaly bez povšimnutí.

V osobním životě byl velkým příznivcem fotbalového klubu Slavia. Jeden čas dokonce působil jako předseda občanského sdružení Odboru přátel Slavie. Rád se bavil, miloval večírky a společnost. Zdravotní problémy ho ale po čase donutily se veselého hereckého života vzdát. Rady lékařů si vzal k srdci a pečlivě se vyhýbal různým nástrahám.

Po Krkonošských pohádkách se objevil v řadě dalších filmů, avšak převážně z televizní produkce. Naposledy si zahrál ve snímku Pevnost z roku 1994. Omezil svou uměleckou činnost, které se musel definitivně vzdát po mozkové mrtvici. Konec života trávil se svou manželkou na chalupě. Zemřel ve Vinohradské nemocnici 10. srpna 2005 ve věku osmdesáti jedna let.

zdroj: wikipedia.cz, ČSFD.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články