Dovolená ve vesmíru? Jestli máte zbytečných 400 milionů, můžete vyrazit

Tak kdopak by se rád podíval na zem z úplně jiné perspektivy?
Zdroj: zdroj: pixabay

Vesmír už pro člověka není až tak nedostupný, jako tomu bylo dřív. Do vesmíru se dnes létá pravidelně. Už to ale není pouze záležitost vědců a špičkových kosmonautů. Jestli jste boháči, můžete si výlet do vesmíru zaplatit.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 22. 04. 2018 15:03

Za 50 let bude ve vesmíru víc ,,turistů“ než kosmonautů, protože firem, které tento zážitek umí zprostředkovat, stále přibývá. Prvním vesmírným turistou se stal magnát Dennis Tito, na vesmírnou dovolenou se vydal v roce 2001 a za tento neuvěřitelný zážitek zaplatil v přepočtu 400 milionů korun. Zatím poslední vesmírný turista se do vesmíru podíval v roce 2009 a na cestu si vydělal provozováním cirkusu. A pak že je cirkusáctví mrtvé řemeslo.

Dovolená v kosmu

Nejúspěšnější agentura, která vysílá své klienty do vesmíru se jmenuje Space Adventures a do kosmu se jí povedlo vyslat již sedm klientů. Momentálně má agentura pauzu, protože řeší opravu raketoplánu, která se nepříjemně protáhla. Už teď má ale diář žadatelů nabitý k prasknutí.

Na měsíc za 30 miliard

Ani slavná NASA nezůstává pozadu a plánuje konstrukci raketoplánu, který má bohaté vesmírné turisty dopravit až na Měsíc. Zatím se totiž létalo jen na oběžnou dráhu. Za pár hodin strávených na Měsíci by měli klienti zaplatit až 30 miliard. V ceně je započítáno palivo do raketoplánu, pronájem skafandru a posádky raketoplánu a kompletní výcvik před letem.

Pod oběžnou dráhu za 4 miliony

Nejlevnější dovolená v kosmu stojí asi 4-10 milionů. Dostanete se až na hranici vesmíru. Toto cestování je dnes opravdu velice oblíbené a také dostupnější. Ročně se na hranici vesmíru letí podívat zhruba 50 osob a mezi cestujícími se již objevili i Češi.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články