Částečné zatmění Slunce 2021: Kdy přesně k němu dojde a jak ho nejlépe pozorovat

Částečné zatmění Slunce 2021: Kdy přesně k němu dojde a jak ho nejlépe pozorovat
Zdroj: Freepik

Ve čtvrtek kolem poledne budeme moci na území České republiky pozorovat částečné zatmění Slunce. Stane se tak vůbec poprvé od 20. března 2015. Měsíc v novu začne pomalu překrývat sluneční disk v 11.44 a opustí ho ve 13.36. Maxima zakrytí dosáhne ve 12.39.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 09. 06. 2021 12:10

Zatímco u nás uvidíme zatmění skutečně jen nepatrné (zakryto bude 17 % slunečního disku), prstencové mohou pozorovat lidé v pásu od Kanady přes Grónsko a severní pól až po severovýchodní Sibiř.

Dobrým podmínkám pro pozorování u nás by mohlo nahrávat i počasí. Ve čtvrtek kolem poledne by mělo být na většině území nejvýše oblačno.

Jak zatmění Slunce bezpečně pozorovat

Pokud si chcete prohlédnout sluneční kotouč překrytý Měsícem, musíte si chránit oči speciálními brýlemi na pozorování zatmění, folií Baader AstroSolar či svářečským filtrem stupně 13 a vyšším. Jinak hrozí poškození zraku.

Obyčejné sluneční brýle rozhodně nestačí a ještě větší risk je sledovat zatmění běžným dalekohledem bez filtru.

Kde lze zatmění Slunce pozorovat

Většina českých hvězdáren bude ve čtvrtek pořádat pozorování zatmění Slunce pro veřejnost. Konkrétní informace najdete na jejich webových stránkách.

Kdy proběhne další zatmění Slunce

Další částečné zatmění Slunce nás v České republice čeká v říjnu roku 2022. Nejbližší úplné zatmění pozorovatelné na našem území proběhne 7. října 2135, kdy by mělo být vidět například v Ústí nad Labem, Liberci, Olomouci nebo Ostravě.

Zdroje informací:

astro.cz

sciencemag.cz

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články