Před 7 lety zemřel první člověk na Měsíci Neil Armstrong: Co prý opravdu řekl bezprostředně poté, co na něj vstoupil?

První muž, který spočinul na Měsíci
Zdroj: archiv Extra
Podle plánu měli astronauté před vycházkou pět hodin spát, byli totiž vzhůru od časného rána. Na místě však Armstrong s Aldrinem usoudili, že by neusnuli; rozhodli se proto rovnou zahájit přípravu k výstupu na povrch. Ta se místo plánovaných dvou hodin protáhla na tři a půl.Ve 2:39 UTC 21. července Armstrong otevřel průlez, vylezl ven a ve 2:51 UTC začal sestupovat po žebříku na povrch Měsíce.Kvůli kontrolnímu a ovládacímu panelu skafandru, připnutému na hrudi, si neviděl na nohy. Během sestupu po devítischodovém žebříku Armstrong zatáhl za ovladač, aby vyklopil oddíl s vybavením složený na boku lunárního modulu a aktivoval v něm umístěnou televizní kameru.Obrázky byly nasnímány systémem pomaloběžné televize a v pozemních střediscích je přes obrazovku snímaly kamery běžného televizního systému, což způsobovalo značnou ztrátu kvality.+ 6 fotek+ 7 fotek

V noci z 20. na 21. července 1969 se stala událost, která uvedla v úžas celý svět. Americký astronaut Neil Armstrong vystoupil z lunárního modulu Apolla 11 na Měsíc. Tehdy se začal psát jeho velký příběh, který vyhasl před sedmi lety.

Petra Járková
Petra Járková 25. 08. 2019 08:00

„Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“ Citát, který okamžitě obletěl svět a dodnes jej zná téměř každý, je podle mnohých pouhým výsledkem cenzury NASA. Jaká je tedy pravda?

Novosvětská symfonie

Neil Armstrong vystoupil z lunárního modulu Apolla 11 na Měsíc. Stalo se tak po čtyřech dnech letu, během nichž astronauti pracovali a odpočívali při hudbě. Armstrong si dokonce vyžádal dvě skladby – Novosvětskou symfonii Antonína Dvořáka a album Samuela Hoffmana Music out of the Moon.

Krušná cesta

Cesta ovšem nebyla bez problémů a muži při ní zažili pár krušných chvil. Motory modulu Eagle pracovaly déle, než měly a stroj se tak vychýlil z plánované trasy. Nakonec se jim ale podařilo úspěšně přistát a Armstrong i jeho kolega Edwin Aldrin se mohli projít po měsíčním povrchu.

Konspirační teorie

Vše pečlivě zdokumentovali, sebrali vzorky a vztyčili americkou vlajku, která byla, stejně jako celá výprava, terčem mnoha konspiračních teoretiků.

Slavná věta

Během prvních chvil na Měsíci měl Armstrong vyřknout slavnou větu o malém krůčku pro člověka, podle mnohých řekl však slova zcela odlišná, a to: „Hodně štěstí, pane Gorski!“ Mnoho lidí z NASA se údajně domnívalo, že věta byla adresována jakémusi ruskému sokovi. Několik let poté měl sám Armstrong svá slova vysvětlit s tím, že si jako malý hrával s kamarádem na dvoře a když běžel pro zakutálený míč k sousedovu domu, slyšel jejich hádku. Paní Gorski měla tehdy křičet: Orální sex? Tak ten budeš mít, až bude sousedovic kluk chodit po Měsíci!“ Ohledně pravdivosti této historky se ale mnohé zdroje rozcházejí. Podstatné každopádně je, že první stopu člověka na Měsíci nikdo nesmaže.

NA FOTOGRAFIE NEILA ARMSTRONGA A JEHO VÝSTUP NA MĚSÍC SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články