Gestapák Klaus Barbie: Muž s nevinným jménem, kterému přezdívali lyonský řezník

Gestapák Klaus Barbie: Muž s nevinným jménem, kterému přezdívali lyonský řezník
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Kdyby se Klaus Barbie držel rad svého otce alkoholika, jenž učil v katolické škole, stal by se z něj teolog. Osud však chtěl tomu jinak. Jako nezaměstnaného ho vzali do Říšské pracovní služby. O dva roky později nastoupil do SD a SS. V roce 1942 byl převelen do Lyonu, kde dostal na starost místní gestapo. Právě tehdy se zrodil lyonský řezník.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 11. 2020 13:00

Nikolaus „Klaus“ Barbie se narodil 25. října 1913 v Bad Godesbergu v Německu. Byl členem SS, SD a gestapa. Po válce začal spolupracovat se CIA, která mu pak umožnila uprchnout do Jižní Ameriky. Tam ho o dvacet let později vystopovala proslulá dvojice lovců nacistů. Byl odsouzen k doživotnímu vězení. Zemřel v 77 letech na leukémii.

Liboval si v mučení dětí

Klaus Barbie alias lyonský řezník dostal svou přezdívku kvůli své zálibě v mučení vězňů, jejichž podstatnou část tvořily malé děti. Jeho tříleté působení ve vedení gestapa zapříčinilo smrt více než 4000 osob. Navenek však působil zcela neškodně. Aby si získal důvěru těch nejmenších, neváhal se neustále usmívat a mazlit se se svou kočkou, což u dětí vzbuzovalo důvěru.

Výslechy zpravidla trvaly několik hodin. Nejdříve přišel na řadu hodný Barbie se širokým úsměvem a bodrým chováním. Po chvilce se vše změnilo a začalo bití a bičování. Přeživší oběti později popsaly, že mu u toho doslova žhnuly oči. Do jeho spárů se také dostal významný člen francouzského odboje Jean Moulin.

Po válce změnil kabát

Po válce se Klaus přidal k americké CIA. Jeho úkol byl více než bizarní. Měl vyhledávat německé špiony. Výměnou za jeho služby mu USA poskytlo imunitu před soudním stíháním. Když se však o jeho práci dozvěděla Francie, museli ho ukrýt do Bolívie. Tam se z něj stal Klaus Altmann.

A zase se z něho stal svatoušek. Dokonce se stýkal s nejvyššími představiteli vlády. Byl rovněž jmenován podplukovníkem bolivijské armády. Určitě byl v té době šťastný. Na jedno však zapomněl. Existují lidé, kteří nespočinou, dokud nepostaví ty největší nacistické zrůdy před soud. Brzy ho čekalo setkání s lovci nacistů, manžely Klarsfeldovými.

Považoval se za nevinného

Zdálo se, že se oběti nemilosrdného gestapáka konečně dočkají spravedlnosti, bohužel nastaly komplikace. Bolivijská vláda odmítla jeho vydání. Neměla s Francií řádnou dohodu, a navíc byly jeho zločiny již promlčeny. Nápravu sjednali až noví představitelé země, kteří Barbieho poslali před soud.

Během celého procesu vyšlo najevo, že s nacisty spolupracovala řada významných osobností. To se nelíbilo spoustě lidem, kteří začali usilovat o ukončení řízení. Klaus Barbie byl tak odsouzen na doživotí. Zemřel na leukémii. Svůj rozsudek tehdy okomentoval památnými slovy: „Až stanu před Božím soudem, vím, že budu uznán nevinným.“ 

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Klaus Barbie

Česká televize: Pátrání po lyonském řezníkovi

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články