Nezkrotná Lupe Vélez: Střílela na Garyho Coopera, kvůli těhotenství s gigolem si vzala život

Lupe Vélez: Život hollywoodské hvězdy byl plný rvaček, hádek a zklamání. Poslední ranou byl vztah s rakouským gigolem
Zdroj: Wikimedia Commons/Studio publicity still., Public domain
"Když si koupíte nový dům, zdá se vám na první pohled dokonalý, a tak ihned vypíšete šek. Při druhém pohledu zjistíte, že jsou ve sklepě termiti. U mužů je to stejné.""Neznám slovo nemůžu. Tedy až na jeden případ. Nikdy nemohu ukázat bosá chodidla. Mám je ošklivá."O rozvodu s Johnnym Weissmullerem: "V tom manželství něco smrdělo.""Když se mi něco nepodaří, nemám čas plakat. Zkusím něco jiného."+ 2 fotky+ 3 fotky

Lupe Vélez byla jedním slovem poděs. Střílela na Garyho Coopera a Normě Shearer hrozila, že jí podřízne hrdlo. Jaký byl život jedné z nejextravagantnějších hereček zlatého věku Hollywoodu?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 10. 2022 11:00

Píše se rok 1931 a na nádraží v Los Angeles stojí pohledný, ale vyčerpaný Gary Cooper. Náhle se odněkud ozve výkřik: „Gary, ty z∗∗∗vysyne!" A vzduch protne kulka, které se herec dokáže vyhnout jen zázrakem. Na nic nečeká a vběhne do vlaku, jenž zrovna přijel na nástupiště. Má namířeno do Evropy, co nejdál od své trýznitelky. Zní to sice jako scéna z filmu, ale opak je pravdou. Střelcem byla drobná Lupe Vélez, jenž se v jejich vztahu uchylovala k násilí velmi často.

Drsné dětství Lupe Vélez

María de Guadalupe Villalobos-Vélez se narodila 18. července 1908 v Mexiku. Dle jejího životopisce Floyda Connera se ten den prohnal městem prudký liják. Přestože byla její rodina bohatá a respektována, otec byl černou ovcí rodiny. Mohla za to jeho divoká a bezohledná povaha. A Lupe se zřejmě potatila. Už jako malá si hrála jen s chlapci. Dívky ji považovaly za příliš hrubou.

Když Mexiko zachvátila revoluce, zapojil se otec do bojů a malou Maríi neváhal vzít s sebou. „Zatímco americké děti jezdí na výlety, já cestuji s armádou a sleduji muže, kteří se snaží zabít mého otce. A sleduji také svého otce, který se zase snaží zabít tyto muže. Je to škola života. Nebrečím. Nemám z kulek strach," prozradila o něco později Vélez.

V pubertě se ale její bouřlivá a nezkrotná povaha ještě zhoršila. Rodiče byli nuceni poslat ji do klášterní školy v texaském San Antoniu. Brzy však musela školu opustit. Otec se totiž nevrátil z války domů. Rodina tak přišla o finanční stabilitu. A do práce se nikomu nechtělo. Až na Lupe. Nechala se zaměstnat jako prodavačka. Navíc se jí podařilo dostat do místního divadla. Když jí oznámili, že bude hrát vedlejší role, jen se ušklíbla a řekla: „Však uvidíte. Bude ze mne hvězda, jenž zpívá a tančí sama.”

Lupe Veléz a Douglas Fairbanks

Při prvním vystoupení praskly Vélez struny na oblíbeném ukulele, nijak ji to ale neodradilo. Zanedlouho začala vyprodávat velké sály. Úspěch však občas zastínil temný mrak. V roce 1925 se pokusila o sebevraždu. Pak ale zase nastaly dobré časy, všiml si jí totiž Hollywood. Po sérii béčkových filmů přišel na řadu Gaučo (1927) s Douglasem Fairbanksem. Ten jí sdělil, že bude ve filmu hrát bosa. „Ani náhodou! Vracím se do Mexika!” vykřikla. „Dobře, tak tu roli nedostaneš,” opáčil Fairbanks. Nejenže ji dostala, navíc spolu prožili vášnivý románek.

Divoká nebyla jen ve filmech, ale i v soukromí. Na toaletě v kavárně Montmartre se porvala s herečkou Lilyan Tashman, došlo i na pěsti. Na plese pořádaném Carole Lombardo zase pohrozila Normě Shearer, že jí podřízne hrdlo nožem, který má schovaný v podvazku. Proč? Protože se odvážila přijít v červených šatech. Největší spor však měla s Libby Holman, se kterou vystupovala v muzikálu You Never Know. Časté urážky přecházely ve fyzické násilí. Vélez se nezdráhala Libby hned několikrát udeřit pěstí do obličeje. Jindy zase vyhrožovala: „Libby, ty d∗∗ko. Zabiju tě tímhle!” A ukázala jí masivní diamantový prsten.

Trpké manželství s Johnnym Weissmullerem

Servítky si Lupe nebrala ani se svými partnery. Své si s ní užil i představitel Tarzana, rakousko-uherský olympijský vítěz v plavání a herec Johnny Weissmuller. Zprvu na něj herečka pěla jen samé ódy. Prý měl tělo jako kus sochy. Zanedlouho ale přišly na řadu hádky a bitky v nočních klubech a na premiérách filmů. Vélez ho měla častokrát praštit zcela bezdůvodně. Říkalo se také, že mu pak museli maskéři zakrývat na těle stopy po kousancích a škrábancích. Vydržel to do roku 1938, kdy požádal o rozvod. Souhlasila. Prý se stejně choval jako neandrtálec.

K přátelům se však vždy chovala velmi dobře. Měla také ráda zvířata. V jejím neobvyklém zvěřinci byste našli koně, opice, kanárky i želvy. Velkými miláčky byli také její dva psi Chips a Chops, se kterými chodila prakticky všude. Navíc jako jedna z mála hvězd nechala uveřejnit své telefonní číslo. Kdo si potřeboval promluvit, mohl jí klidně zavolat.

Sebevražda těhotné hollywoodské hvězdy

Lupe Vélez musela prakticky celý život bojovat za to, aby ji lidé brali vážně. Její mexický původ byl často terčem rasistických vtípků a různých podpásovek. A to ji po čase začalo velmi unavovat. Poslední kapkou se stal pohledný rakouský gigolo Harald Ramond. Když mu řekla, aby si ji vzal, protože spolu čekají dítě, opustil ji. To byla pro ni, jakožto pro oddanou katoličku, velká rána.

Rozhodla se vzít si život. Ve čtvrtém měsíci těhotenství spolykala prášky na spaní. „Myslela jsem si, že spí, vypadala tak klidně," řekla její sekretářka Beulah Kinder, která našla herečku ráno 14. prosince 1944. U těla byly dva vzkazy. V tom prvním žádala Beulah, aby se postarala o její dva psy. Ten druhý byl určen Haraldovi.

„Kéž Bůh odpustí tobě i mně. Raději si však vezmu život, než abych žila v hanbě. Jak jsi mohl, Haralde, předstírat tak velkou lásku, a přitom jsi moc dobře věděl, že už nás nechceš. Tohle je jediné možné řešení. Sbohem a přeji ti hodně štěstí. S láskou Lupe." 

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Lupe Vélez

Lamag.com: The Turbulent Life and Tragic Death of “Mexican Spitfire” Lupe Velez

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články