Potrat místo antikoncepce: Ve zlaté éře Hollywoodu bylo těhotenství zapovězeno

Potrat místo antikoncepce: Ve zlaté éře Hollywoodu bylo těhotenství zapovězeno
Zdroj: Pixabay

Potraty jsou v současnosti velmi diskutované téma. Ve zlaté éře Hollywoodu se o tom sice tolik nemluvilo, ale přesto se vědělo všechno. Zejména to, že když některá z hereček otěhotněla, studio ji poslalo na potrat. Natáčení filmů a vydělávání peněz mělo přednost.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 08. 09. 2021 11:00

Během “zlatého věku” továrny na sny byly potraty veřejným tajemstvím. Byla to doba astronomických výdělků, kdy museli herci podepisovat smlouvy, které ovlivňovaly každý aspekt jejich života, včetně těhotenství. Mladé herečky měly totiž především působit jako sexsymboly.

Potraty v Hollywoodu

Veřejnost nebyla jediným důvodem, proč filmová studia požadovala po herečkách, aby šly na potrat. Šlo o celkovou image, od níž závisel úspěch snímku. Pokud byla herečka bezdětná, přitahovala i mužské publikum. Navíc se točilo několik filmů za rok, takže musela být neustále k dispozici. Těhotenstvím tak daná žena porušila “morální doložku” smlouvy, jež jasně upravovala rodinné poměry.

Jenomže i tak docházelo k porušování pravidel. Co s tím? Hvězdy Hollywoodu měly pro takové případy zajištěné “speciální služby”, o kterých se mohlo obyčejným ženám jenom zdát. Aby si udržely svou popularitu a postavu, musely podstoupit potrat. Jak řekla kdysi jedna nejmenovaná herečka, potraty byly jejich antikoncepcí.

Příchod “fixátorů”

Mezi nejznámější fixátory (od anglického slova fix – napravit, opravit), patřil Howard Strickling, reklamní agent společnosti Metro-Golden-Mayer. Ten byl často svými nadřízenými pověřen tím, aby u nasmlouvaných hereček zajistil potraty. Vše se ale dělo pod pláštíkem utajení. Oficiálně byly ženy hospitalizovány buď kvůli slepému střevu, nebo zánětu středního ucha.

Některé herečky braly potraty s nadhledem. Považovaly to za nedílnou součást kariéry. Kupříkladu Bette Davis se vyjádřila, že kdyby si nenechala vzít dítě, které s manželem počali v roce 1934, přišla by o životní roli, jenž jí zajistila obživu i do budoucnosti. Davis si později, když už to bylo možné, pořídila tři děti. Rita Moreno (otěhotněla s Marlonem Brandem) se nejdříve zdráhala tento zákrok podstoupit. Jelikož ale otec nejevil pražádný zájem, nakonec souhlasila. Kvůli neodbornému ošetření však skoro vykrvácela.

Příliš mocný Hollywood

Hollywood nabízel život v luxusu, bohatství i zástupy fanoušků. Jenomže se za to musela zaplatit poměrně velká cena. Šéfové filmových studií chtěli ovládat každičkou část života slavných hvězd. Určovali jim, jak se mají chovat, kolik mohou vážit, jaké role budou dostávat a koho si vezmou.

Role matky byla záměrně potlačována kvůli maximalizování zisku. Za slávu se platilo nelegálními potraty, které v mnoha případech nedopadly dobře. Ohrožení na životě bylo na denním pořádku. Otázkou dodnes zůstává - stálo to opravdu za to? Mají peníze větší váhu než lidský život? 

Zdroje informací: 

Grunge.com: The Horrible Truth Behind Old Hollywood’s Secret Abortions 

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články