Dáma stříbrného plátna Lauren Bacall: Učitel ji krutě mučil. Manželovi dala do rakve zvláštní věc

Lauren Bacall
Zdroj: Wikimedia Commons, Roland Godefroy, CC BY-SA 3.0
Lauren Bacall byla americká divadelní a filmová herečka. Mezi její nejznámější filmy patří Mít a nemít (1944). Je to snímek plný vášně a duchaplného humoru. Zde se potkala se svým budoucím manželem Humphreyem Bogartem.Vražda v Orient Expresu (1974): Hercule Poirot v nejslavnějším případu spisovatelky Agathy Christie.Misery nechce zemřít (1990): Šílená fanynka úspěšného spisovatele, která se nehodlá smířit se smrtí své oblíbené hrdinky. Lauren si v tomto filmu zahrála agentku mučeného literáta.Mí drazí Američané (1996): Politicky laděná komedie o dvou věčně soupeřících bývalých prezidentech.+ 2 fotky+ 3 fotky

Lauren Bacall byla herečkou a módní ikonou čtyřicátých let. Do Hollywoodu se dostala vlastně náhodou a aby se dokázala prosadit, musela se podrobit procedurám, které připomínaly mučení. Ale ani v soukromém životě neměla ustláno na růžích. Žila s alkoholikem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 10. 2020 16:00

Lauren Bacall se narodila 16. září 1924 v Bronxu. Byla to divadelní a filmová herečka. Hrála s takovými hvězdami, jako byli Gary Cooper, Marilyn Monroe, Gregory Peck či Kirk Douglas. Byla nominována na Zlatý glóbus a Oscara. Dvakrát získala cenu Tony, a to za broadwayské muzikály. V roce 2009 jí byl udělen čestný Oscar.

Bohatý strýc

Rodiče Lauren, jejíž pravé jméno bylo Betty Joan Perske, si na další dítě netroufli. I když se jim později zlepšila finanční situace, zůstala jedináčkem. Když bylo Betty pět, došlo na rozvod, výchovu tak převzal bohatý strýc, který jí dopřál jen to nejlepší vzdělání. Nejprve chtěla být baletkou, pak se ale rozhodla pro hereckou dráhu. Jenomže strýci došly v té době peníze. A všem snům tak byl najednou konec.

Nezbývalo jí nic jiného, než vzít zavděk alespoň práci uvaděčky v divadle. Osud ale bývá nevyzpytatelný. Její vzhled zaujal redaktory časopisu Esquire, kteří o ní napsali v roce 1942 pochvalný článek. Zanedlouho přišly nabídky na modeling a první vyhraná soutěž krásy.

O rok později již její tvář zdobila titulní stránku magazínu Harper’s Bazaar. Tam si jí všimla manželka Howarda Hawkse, který napsal scénář k Francouzské spojce. Ten pak zadal své asistence, aby mu o Lauren zjistila více informací. Ona to však špatně pochopila a tak ji pozvala přímo k němu.

Sexy hlas a osudový partner

Hawkesovi se ale Bacall nejprve vůbec nepozdávala. Měla totiž příliš vysoko postavený hlas. Jejího hlasového projevu se tak ujal uznávaný lektor, který ji doslova mučil. Celé dny musela nahlas recitovat úryvky ze Shakespearových her. Jen díky tomu pak získala svůdně zastřený sexy hlas.

S hercem Humphreyem Bogartem se seznámila během natáčení filmu Mít a nemít. Byla to láska na první pohled, o 25 let starší Bogart se ihned rozvedl. V roce 1949 se jim narodil syn Stephen, pak dcera Leslie. Zdálo se, že je vše zalité sluncem. V roce 1956 však jejímu manželovi lékaři diagnostikovali rakovinu jícnu a následující rok zemřel. Lauren se z toho psychicky zhroutila. Na rozloučenou dala do rakve Bogartovi zlatou píšťalku, kdyby náhodou něco potřeboval.

Frank Sinatra

Po nějakém čase se zasnoubila s blízkým přítelem svého zesnulého manžela, Frankem Sinatrou. Ten se s ní ale po jejím veřejném prohlášení přestal stýkat. Jako třetí přišel na řadu Jason Robards. Po opakovaných nesrovnalostech se vzali až na třetí pokus, a to v Mexiku. Svazek kvůli Jasonově závislosti na alkoholu dlouho nevydržel. Od jejich rozvodu se už herečka znovu nevdala, raději volila společnost psů.

Hrála do šedesáti. Napsala dvě autobiografie a angažovala se v politice. Těsně před svými devadesátými narozeninami podlehla infarktu. Byla silnou kuřačkou, poslední cigaretu típla až před šedesátkou. Časopis People ji zařadil v jejích 73 letech mezi padesátku nejkrásnějších lidí na světě.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Lauren Bacall

Česká televize: Kalendárium, Lauren Bacall

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články