5 tajemství zámku ve Versailles: Studená jídla Ludvíka XIV. a omdlévající šlechta

5 tajemství zámku ve Versailles: Studená jídla Ludvíka XIV. a omdlévající šlechta
Zdroj: Wikimedia Commons/ToucanWings, CC BY-SA 3.0
Před zámkem ve Versailles nesmí chybět dominanta v podobě sochy Ludvíka XIV.Zrcadlový sál ve Versailles byl původně osvětlen 20 000 svíčkami. V roce 1919 v něm došlo k uzavření Versaillské smlouvy.Součástí zámku ve Versailles je i tato královská kaple.Zahrady ve Versailles patří mezi nejkrásnější na světě.+ 6 fotek+ 7 fotek

Zámek ve Versailles má bohatou historii. Nejvíce je spojen s Ludvíkem XIV., avšak i další vládci jej po staletí nazývali svým domovem. Kromě oficiálních faktů je minulost paláce také plná bizarních zajímavostí, o kterých se až tak nemluví...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 02. 2022 11:00

Zámek ve Versailles patří mezi nejlepší ukázky francouzského barokního klasicismu. Vznikl v 17. století, ve vrcholné době královské moci jakožto symbol absolutistické monarchie. V roce 1979 byl zámek i s parkem zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Omamná vůně zahrad ve Versailles

Zdejší zahrady patří mezi největší a nejpozoruhodnější na světě. Našli bychom v nich 372 soch a 600 fontán. K tomu musíme také připočíst neuvěřitelné množství rostlin a stromů, které zde byly vysazovány v průběhu staletí.

Zní to skvěle a ostatně díky této péči vypadaly a stále vypadají zahrady ve Versailles úžasně. V 17. století ale došlo ke kuriózní situaci. Vůně květů byla tak omamná, že hosty vyhnala zpět do zámeckých salonů. Jednoduše to nemohli vydržet, dělalo se jim z ní nevolno.

Projektová chyba ve Versailles

Mýliti se je lidské, a to platí i pro zámek ve Versailles. Když se navrhovaly úpravy a rozložení celého sídla, trošku se nedomyslela vzdálenost kuchyně od jídelny. Ludvík XIV. se tak musel často spokojit se studeným jídlem. Palác byl obrovský a než mu sluhové přinesli pokrm na stůl, byl dávno studený. Změnil to až pravnuk “krále Slunce”, Ludvík XV., který nechal vybudovat kuchyni poblíž svých soukromých komnat.

Čokoláda Ludvíka XV.

Ludvík XV. byl také znám pro svou lásku k horké čokoládě. Nabízel ji hlavně svým milenkám, neboť věřil v její afrodiziakální účinky. Zkrátka ale nepřišli ani členové královského dvora. A když měl vladař dobrou náladu, uvařil dokonce vlastní várku čokolády, což bylo v té době neslýchané. Pro krále to totiž byl příliš světský úkol. Šlechta to samozřejmě kvitovala s povděkem. Čokoláda tehdy patřila mezi exotické nápoje.

Romantický úkryt Marie Antoinetty

Manželka Ludvíka XVI. Marie Antoinetta měla ve Versailles své vlastní romantické útočiště s názvem Malý Trianon. Jeho součástí bylo divadlo a soukromá farma sloužící k pěstování zeleniny a produkci mléka. A to nebylo vše.

Nechyběla ani kolonáda se sochou Amora a umělá jeskyně, v níž mělo být lůžko vyrobené z mechu. Samozřejmostí byly také dva vchody. Ty zřejmě zajišťovaly Marii možnost rychlého úniku z tajné schůzky.

Věda ve Versailles

Ludvík XV. byl, stejně jako jeho nástupce Ludvík XVI., vědeckým nadšencem. V areálu zámku tak vznikl obrovský zvěřinec plný nejrůznějších zvířat z celého světa. Toho samozřejmě využili vědci a lékaři, kteří výzkumem a pitvami získali mnoho poznatků, jenž pak vedly ke vzniku veterinárních škol.

Kromě toho došlo k významnému pokroku v oblasti botaniky a zemědělství. Zahrady ve Versailles se totiž pyšnily až 400 druhy rostlin, včetně ananasu, vanilky a kávy...

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Palace of Versailles 

Artsandculturegoogle.com: 11 Secrets from The Palace of Versailles

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články