Liána mrtvých: Ayahuasca dokáže léčit psychiku, ale někdy se zlí duchové rozhodnou jinak

Liána mrtvých: Ayahuasca dokáže léčit psychiku, ale někdy se zlí duchové rozhodnou jinak
Zdroj: Wikimedia Commons/Veton PICQ, CC BY-SA 3.0
Nápoj ayahuasca se v Amazonii těší veliké úctě. Je považován za posvátný.
Nejčastěji se vyrábí z liány Banisteriopsis caapi či Chakruny.
Pití tohoto nápoje se nedoporučuje, je silně halucinogenní.
Někdo po jeho požití vidí různé tvary, jiný zase hady. Někdy dochází k sebepoznání, jindy k setkání se zlými duchy. + 1 fotka+ 2 fotky

Ne nadarmo se říká ayahuasce liána mrtvých. Má se za to, že se díky tomuto nápoji dokáže člověk spojit se světem duchů a stát se lepším. Jenomže je zde i druhá strana mince. Když pomineme zvracení a průjem, existuje možnost, že se během svého tripu setkáte s entitami, jež to s vámi nebudou myslet dobře.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 02. 2021 17:00

Ayahuasca je nedílnou součástí rituálů amazonských kmenů. Vyrábí se z liány Banisteriopsis caapi a dalších rostlin, jako například chakruny. Vše probíhá za dozoru zkušených šamanů. Ve dvacátém století vzniklo také několik církví, které začaly tento nápoj používat jako svátost během svých bohoslužeb.

Účinky ayahuascy

Ačkoli lze ayahuascu zařadit mezi psychedelika, má vliv i na fyzickou stránku jejího uživatele. Kromě změny vnímání času, zesíleného prožívání různých emocí a halucinací, jde ruku v ruce i zvýšená tepová frekvence, dýchavičnost, střídání zimnice a horečky či zvracení a průjem. Poslední dva symptomy jsou ale šamany vnímány jako způsob, jímž se tělo zbavuje nahromaděné negativity.

S tím souvisí i svědectví lidí, kteří si tímto očistným procesem již prošli. Shodně uvádějí, že díky ayahuasce došlo k jakémusi znovuzrození a spojení s jinými dimenzemi. Ty jim pak umožnily pochopit podstatu vesmíru, což prý umožňuje stát se lepšími. Ne všichni však z tripu, který nastupuje zhruba po třiceti minutách a může trvat až šest hodin, byli stejně nadšení. Ayahuasca je údajně spojila se zlými duchy, což byl prožitek, který je poznamenal po zbytek jejich životů.

Dobrý a zlý šaman

Ayahuasca se mezi domorodci těší velké úctě. Kromě poznání sebe sama se také hojně využívá jako léčebný prostředek. Každý rituál musí vést dobře vyškolený šaman, který doporučuje před samotným požitím dodržování určitých dietních pravidel. Konzumovat lehčí jídla, absolutní tabu je vepřové maso. Drogy a alkohol jsou taktéž zakázané. Smůlu mají i milovníci kávy, kteří nedají bez kofeinu ani ránu. Na místě je také sexuální zdrženlivost. Ale i samotní šamani se nijak nešetří. Než se stanou mistry ve svém oboru, stráví rok v naprostém odloučení a v lůně přírody.

Najdou se však i tací, kteří chtějí pomocí ayahuascy škodit. Turisty omámí a okradou je o všechny osobní věci, ženy bývají pohlavně zneužívány. A takzvaní Brujos se neštítí ani toho, aby pomocí rituálu na někoho přivolali nemoc či neštěstí. Samozřejmě za velmi tučnou úplatu. Tento druh šamanů je, bohužel, v Amazonii častým jevem.

Moderní využití

Kromě léčby rakoviny, se kterou si umí poradit pouze peruánští kuranderos, jenž si mezi sebou po mnoho let předávají unikátní recept na její zpracování, se také paradoxně užívá u drogově závislých. Například v centru Takiwasi se kombinuje tradiční šamanismus a psychoterapie, jež by měla pacienty zbavit jejich zlozvyku, který má často katastrofální následky. Je ayahuasca skutečně zázračný lék?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Ayahuasca

Britannica.com: Ayahuasca

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články