Záhadní skinwalkeři: Zlí šamani, kteří se prý dokážou proměnit ve zvířata

Záhadní skinwalkeři: Zlí šamani, kteří se prý dokážou proměnit ve zvířata
Zdroj: Wikimedia Commons, Wellcome Images, CC BY 4.0

Grand Canyon. Nádherný přírodní útvar, který však ukrývá jedno děsivé tajemství. Podle Navahů v něm žijí skinwalkeři. O koho jde? A proč o nich místní neradi mluví? Přivolali by snad na sebe neštěstí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 01. 2021 17:00

Skinwalker má být druh zlého šamana, nezáleží na pohlaví, který na sebe dokáže brát zvířecí podobu. Aby byl toho schopný, musí projít zasvěcením, které má provádět jakási tajná organizace. Není to ale zadarmo. Zaplatit musí zabitím svého sourozence či jiného člena rodiny.

Vlk, kojot či liška

Skinwalkerem se stane šaman, který takzvaně přejde na temnou stranu. Kromě schopnosti mluvit se zvířaty na sebe umí vzít podobu vlka, kojota či lišky. To ale prý není konečná. Ve skutečnosti se může převtělit prakticky do jakéhokoli zvířete. A to Navahy děsí k smrti.

Skinwalker je zcela bez zábran. Nebojí se vstupovat do lidských obydlí a útočí na vše, co se mu znelíbí. Zbavit se ho není zrovna lehké. Je velmi rychlý, nelze ho zastřelit běžným způsobem. Existuje prý jen jedna možnost – aby kulka skinwalkera zranila, musí se před vystřelením vložit do bílého popela. Ale, funguje to?

Setkání se zlem

Se skinwalkery nemají tu „čest“ jenom příslušníci kmene Navahů. Setkávají se s nimi i obyčejní návštěvníci, kteří přijdou obdivovat krásy Grand Canyonu. Před patnácti lety měl mladý pár narazit během výletu na záhadnou bytost, která se pohybovala neuvěřitelnou rychlostí. Další svědectví je ale mnohem děsivější. Skupinka turistů potkala šamana proměněného ve zvíře. Měl běžet vedle jejich auta a neustále měnit podoby.

Do jaké míry můžeme těmto výpovědím věřit, je otázka. Navahové však kvůli skinwalkerovi odmítají nosit i některé kožešiny, akceptují pouze ovčí kůži a jelenici. Obě zvířata, z nichž tyto materiály pochází, totiž nepočítají mezi predátory. Kromě stylu oblékání zasahuje jejich strach ze zlých šamanů i do věcí, které na první pohled se skinwalkery vůbec nesouvisí. Viní je z neúrody, sucha, a dokonce i z nezdaru v osobních vztazích.

Skinwalkerem z donucení?

Přestože se na skinwalkery snáší jen samá negativa, existuje možnost, že to bylo celé úplně jinak. V roce 1864 byli Navahové po několika ozbrojených konfliktech s americkou armádou nuceni opustit svůj domov a vydat se směrem k Novému Mexiku. Tam se jim ale nedařilo, sužoval je nedostatek jídla i vody. Někteří se proto z donucení stali skinwalkery, aby vůbec dokázali přežít.

Když vláda po čtyřech letech uznala svou chybu a Navahové se mohli vrátit zpět domů, do oblasti Four Corners, kde sousedí čtyři státy Colorado, Nové Mexiko, Arizona a Utah, hned si začali vylévat zlost na těch, které podezřívali z provádění nekalých rejdů. Vinili je z toho, že museli opustit své domovy. Aby k tomu znovu nedošlo, rozpoutal se hon na čarodějnice, v jehož průběhu přišlo o život čtyřicet lidí. Jak to tedy je? Je skinwalker skutečné zlý, nebo se jen potomci těch, kteří prováděli čistku, snaží zamést stopy vyprávěním hrůzostrašných historek?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Skin-walker

Legendsofamerica.com: Navajo Skinwalkers

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články