5 neuvěřitelných zajímavostí o vesmíru

Vesmír v sobě skrývá neuvěřitelné zajímavosti a záhady
Zdroj: zdroj: pixabay

Vesmír je stále obestřen velkou záhadou. Bude trvat ještě hodně dlouho, než ho prozkoumáme, pokud se tak někdy vůbec stane. O vesmíru a jeho fungování toho zatím víme velmi málo. Ale i tak jsou tyto objevy úžasné.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 07. 04. 2018 20:03

Když se člověk dívá na hvězdy, dívá se do minulosti

Možná to zní jako sci-fi, ale z pohledu fyziky tomu tak opravdu je. Hvězdy, které vidíme na obloze, jsou od nás vzdáleny několik desítek světelných let. Kvůli obrovské vzdálenosti trvá velmi dlouhou dobu (v pojetí lidského vnímání), než k nám světlo z hvězd dorazí, a tím pádem na noční obloze vidíme jen to, jak dané hvězdy vypadaly v minulosti.

Nejvyšší hora ve vesmíru...

... se nachází na planetě Mars a jmenuje se Olympus mons. Spíše než o klasickou horu se jedná o sopku. Svou velikostí zdolá i slavný Everest. Je vysoká 26 kilometrů a rozkládá se na tak velké ploše, že by pokryla klidně i celou Francii.

V naší galaxii se nachází asi 400 milionů hvězd

Hvězdy, které noc co noc vidíme svítit na obloze, jsou ve skutečnosti další slunce a další galaxie vzdálené od nás x světelných let. V Mléčné dráze, ve které se nacházíme i my, se nachází až 400 milionů sluncí, okolo kterých obíhají další a další planety. Možná, že na některé z nich je život.

Víme, že existuje dalších 170 miliard galaxií

Tam, kam jsme našimi technologiemi schopni dohlédnout víme, že ve vesmíru je 170 miliard stejných nebo podobných galaxií, jako je ta naše.

V naší galaxii se nechází až 500 milionů planet vhodných pro život

Vědci, kteří zkoumají mimozemský život ve vesmíru, odhadli, že planet vhodných pro život v Mléčné dráze, tedy naší galaxii, může být až 500 milionů. Když si člověk představí toto množství, je naprosto vyloučeno, že bychom byli v celém vesmíru sami.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články