ANKETA: Jak vnímáte kojení na veřejnosti? Decentně ano, prsa venku se nám ale nelíbí, shodují se celebrity

ANKETA: Jak vnímáte kojení na veřejnosti? Decentně ano, prsa venku se nám ale nelíbí, shodují se celebrity
Zdroj: Herminapress, se souhlasem Městského divadla Brno/koláž Lifee.cz
Herec Saša Rašilov, otec čtyř dcer, říká, že mu kojení na veřejnosti nevadí. Zato ho dokážou rozčílit muži, kteří v ulicích močí.Herečka Alena Antalová je mámou čtyř dětí. Kojení na veřejnosti neodsuzuje, sama dobře ví, že když má miminko hlad, není čas na kompromisy.Také zpěvačka Kateřina Mátlová (vlevo) už je maminkou Karolínky, která se narodila v lednu loňského roku. Říká, že ačkoli jsou matky chodící mlékárny, vždy mohou při kojení vypadat elegantně.Herečka a zpěvačka Berenika Kohoutová o kojení píše na sociální sítě. Je v tomto směru velmi přímočará.+ 6 fotek+ 7 fotek

Od 1. do 7. srpna se ve 170 zemích světa včetně České republiky slaví Světový týden kojení. Při té příležitosti jsme se zeptali pěti českých celebrit, jaký mají názor na kojení na veřejnosti a zda případně samy na veřejnosti kojily. Anketu mile ozvláštnil herec Saša Rašilov, který přiznává, že více než kojící matky mu v pražském centru vadí muži, kteří na veřejnosti močí.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 06. 08. 2022 08:00

Kojení v městské hromadné dopravě nebo restauraci vzbuzuje velké vášně a najde se spousta lidí, kteří ženu s odhaleným ňadrem dokážou odsoudit. Jak se k této otázce staví čtyři slavné české ženy? Webu Lifee.cz prozradily, jaký mají ke kojení na veřejnosti postoj, či zda ho dokonce samy provozovaly. A jak se k tomuto ryze ženskému tématu staví muž?

Herečka Alena Antalová (50)

„Víte co, mně to nevadí. Protože si pamatuju, že když jsem kojila, nedívala jsem se na to jako na nějaké kontroverzní téma. Samozřejmě když nekojíte, tak je to velice divné. Pokud šlo o kojení jako o prostředek nasytit miminko, tak to jsem se nikdy nestyděla. Opravdu mě to nepohoršuje. Když je hlad, je potřeba jíst.

Všechno je o míře a nic se nemá přehánět. Nevadí mi pohled na kojící matku v MHD, zároveň si nejsem jistá, jestli by dítě z toho něco mělo, kdybych ho takto kojila. Potřebujete k tomu klid.

Naše doba je trošku ujetá. Na jedné straně tu máme boje typu Me Too - ne, že bych byla proti - a potom v Americe zakážou potraty. To je prostě šílené. Každý extrém je špatný a doba se potřebuje vyrovnat."

Moderátorka Gabriela Lašková (32)

„Nikdy jsem neměla problém na veřejnosti kojit. Zároveň jsem ale nikdy nechtěla ukazovat své tělo víc, než je potřeba. Proto jsem si vždycky našla hezké klidné místo, kde mi bylo příjemně, a měla jsem přes sebe plenu. Ne, že by se člověk potřeboval celý zahalit, ale nemám ráda exhibicionismus, kdy žena ostatním odhalí celé ňadro. Do téhle party jsem nepatřila, protože mi to nebylo příjemné. Neměla jsem problém kojit třeba v parku, ale opravdu jsem nevyhledávala třeba restaurace nebo tramvaje.

Když ale přijde řeč na jiné maminky, pokud jim je to příjemné, tak s tím nemám problém. Naopak. Hlavní je, aby se ony a miminko cítily komfortně. Všechny víme, že když potřebuje mlíčko, nejede přes to vlak. Když ženská může kojit, je to velké štěstí. Byla jsem ráda za každý měsíc, kdy se to ještě dařilo. Pokud to ovšem nejde, svět se také nezboří."

Herečka Michaela Pecháčková (18)

„Nemám děti, takže jsem v podobné situaci zatím nebyla. Věřím tomu, že když je dítě neodbytné a potřebuje jíst, tak ho chce máma uklidnit a dát mu prso. Ona určitě ví, proč to dělá. Sama nevím, třeba budu jednoho dne také kojit v tramvaji a bude mi to jedno. Je to na zvážení každé maminky, já nesoudím ani jedno."

Zpěvačka Kateřina Mátlová (43)

„Nejsem v tomto směru konzervativní, když to přijde, tak to přijde. Můžeš si přes sebe dát plínku. Nic proti tomu nemám - pokud se tedy žena neodhaluje až moc. Prsa venku se mi moc nelíbí. Dítě je krásné, je to dar, a žena by měla být krásná a elegantní také. Jsme sice, dámy, chodící mlékárny, ale odsaď pocaď." 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Berenika Kohoutová (@berenika_off)

Herec Saša Rašilov (50)

„Nad kojením na veřejnosti by se, myslím, nikdo neměl pohoršovat. Zároveň by ženy měly ctít nějakou míru a být trochu cudné. Ale to tak většinou je. Já se s žádným extrémem zatím nesetkal, i když přiznávám, že v městské hromadné dopravě občas člověk vidí ledacos.

Zatím jsem nepotkal ženu, která by své okolí obtěžovala příliš extrovertním kojením. Na druhé straně každý máme možnost dívat se jinam. Také jde o nějakou osobní odvahu. Věřím, že na kojící ženskou si každý vynervovaný člověk snadno troufne.

Já mám větší problém s lidmi, kteří se chovají na ulici jako pejsci, když to na ně přijde. Vadí mi zkrátka močení na veřejnosti. Jde většinou o muže a v centru Prahy jich nejen po setmění vídám opravdu hodně. Paradoxně si na ně nikdo ústa otevřít netroufne."

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články