Tragický příběh herečky Susan Peters: Zranila se, když šla na malou, ztratila kvůli tomu vůli žít

Tragický příběh herečky Susan Peters: Zranila se, když šla na malou, ztratila kvůli tomu vůli žít
Zdroj: Wikimedia Commons/Coburn, Public domain
Susan Peters patřila mezi nejnadanější herečky Hollywoodu.První den roku 1945 se ovšem nesl ve znamení tragédie. Susan Peters kvůli zbloudilé kulce ochrnula od pasu dolů.Filmoví producenti na Susan Peters přesto nezapomněli a posílali jí další scénáře. Herečce však vadilo, že využívají jejího postižení.V soukromí se dokázala se svým zdravotním stavem poprat. Koupila si speciálně upravené auto...+ 2 fotky+ 3 fotky

Čtyřicátá léta minulého století herečce Susan Peters opravdu přála. Dařilo se jí po všech stránkách. Pak ale přišla vskutku kuriózní nehoda, která vše změnila. Susan najednou ztratila vůli žít. Co se stalo? A jaký byl její další osud?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 07. 2021 11:00

Susan Peters, vlastním jménem Suzanne Carnahan, se narodila 3. července 1921 v Spokane ve Washingtonu. Po smrti otce, který se stal obětí dopravní nehody, se přestěhovala s matkou a bratrem k babičce do Los Angeles. Herectví se začala věnovat již na střední škole. Přesto se ale její kariéra nevyvíjela tak, jak si zprvu představovala.

Tři roky a dost

Susanina talentu si všiml jeden filmový agent, který jí dohodil roli ve snímku Susan and God, kde byla za hlavní hvězdu Joan Crawford, Šlo však jen o pouhý kompars. A ani do budoucna to nevypadalo, že by se mohla dočkat nějaké pořádné role. Sama sobě tak dala slib, že pokud se to do tří let nezmění, nechá se zaměstnat třeba jako sekretářka.

Rok 1942 ale pro ni znamenal velký průlom, zahrála si v noirové kriminálce The Big Shot s Humphrey Bogartem. O dva roky později se dočkala hlavní ženské role ve válečném dramatu Song of Russia. Zdálo se, že ji už nemůže nic zastavit. Začátek roku 1945 se však nesl ve znamení vážné nehody, jež změnila veškeré její plány.

Osudný lov kachen

Hned první den roku 1945 se Susan vydala se svým manželem Richardem na novoroční lov kachen. Ten však skončil velkou tragédií.Nikdo neví, co se přesně stalo,” uvedla Carla Valderrama ve své knize This Was Hollywood. „Dle hereččiny verze si odložila zbraň do křoví, protože si potřebovala odskočit. Ta však najednou vystřelila. Kulka poté zasáhla její páteř a paralyzovala ji od pasu dolů. Vždy tvrdila, že si to způsobila sama.” 

Filmaři však na ni nezapomněli a začali jí posílat scénáře, v nichž by mohla se svým postižením vystupovat. Susan ale toužila po tom, aby získala roli, jenž by se nezakládala na jejím zdravotním stavu, a tak hledala dál, vyčkávala a brala jenom některé nabídky. Mezitím si pořídila speciálně upravené auto a naučila se létat. Dokonce nezanevřela ani na lov. V roce 1946 navíc adoptovala se svým manželem dítě. Po filmu Sign of the Ram, kde si zahrála ženu, která využívá své ochrnutí k manipulování členů rodiny, však následoval rozvod.

Smutný konec Susan Peters

V roce 1951 zazářila v seriálu Miss Susan, kde ztvárnila právničku, která neopustí své zaměstnání ani poté, co ochrne po autonehodě. Když ale po čase došlo ke zrušení pořadu, upadla Susan do depresí. Po pobytu v nemocnici se sice její stav na krátkou dobu zlepšil, o něco později se však dostavily další psychické problémy a anorexie.

Podle jejího lékaře ztratila vůli k životu,” tvrdí Carla Valderrama. Poranění páteře totiž může způsobit řadu dalších problémů. Přestala jíst a pít. Přestože v životě dokázala mnohé a snažila se pomáhat lidem se stejným postižením, byla přesvědčená o tom, že selhala. Zemřela na zápal plic, k němuž se přidaly problémy s ledvinami.” Susan Peters zesnula 23. října 1952 ve věku 31 let, její herecká kariéra trvala pouhou dekádu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Susan Peters

Grunge.com: The Tragic Death Of Susan Peters

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články