Manipulace – jak ji poznat a jak s ní naložit

manipulace, výčitky, samota, deprese
Zdroj: unshplash.com

Každý z nás se během života nepochybně setkal s nějakou formou manipulace. Manipulace může být buď vědomá, nebo nevědomá a můžeme ji zažívat v podstatě napříč všemi mezilidskými vztahy, od partnera, přes rodiče, děti, přátele, až po šéfa či kolegy v práci. Jak poznat, že jsme obětí manipulátora, a jak z toho ven?

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 03. 03. 2020 12:00

Tendence manipulovat má každý. Záleží, jak moc nás ovládají, nebo my je, zda dokážeme dosahovat svých cílů a potřeb i bez nich.

Jak vzniká manipulace?

Manipulace je postavena na vyvolávání pocitu viny a strachu v druhém člověku. Už jako malé děti se učíme v rámci zajišťování svých potřeb využívat takového chování, abychom získali pozornost. Současně můžeme manipulaci odkoukat i od rodičů v rámci nezralé komunikace, která je  založena na vnucování vlastní pravdy druhému člověku, kdy se ho snažíme přesvědčit o jeho nedostatečnosti, či chybě.

Nepřebírejte zodpovědnost druhých

Obětmi manipulátorů jsou zpravidla lidé s nízkým sebevědomím, kteří trpí silným pocitem studu. Jakmile posílíte svou vnitřní stabilitu a uzdravíte své sebevědomí, vyvolávání pocitu viny už na vás nebude platit. Je důležité uvědomit si, že každý má zodpovědnost za svůj život. Proto byste na sebe neměli přebírat problémy ostatních lidí a už vůbec byste se neměli nechávat vtahovat do pocitu, že za ně můžete vy.

Důležitost sebereflexe

Člověk, který využívá manipulace, zpravidla nemá dostatečnou schopnost sebereflexe. Paradoxně, stejně jako oběti, i manipulátoři mívají problém se svým sebevědomím, které si tímto způsobem "léčí" na ostatních. Takový člověk bývá zpravidla necitlivý vůči sobě a okolí. Jelikož neumí rozumně vyjádřit své potřeby, které jsou pro něj navíc prioritní, snaží se jich dosáhnout na úkor druhých. Za manipulací se skrývá snaha mít vše pod kontrolou, či strach z odmítnutí nebo ze selhání.

Projevy manipulace

Že s vámi někdo manipuluje zjistíte zaručeně podle svých tělesných projevů. Přítomnost takového člověka je vám nepříjemná, cítíte se méněcenní a začnete o sobě pochybovat. Velmi často se začnete stydět za sebe, či své chování, což vaše sebevědomí ještě více degraduje. Zjišťujete, že pro druhého děláte věci ze strachu a povinnosti, nikoliv z radosti a nezištně, a ještě vám může být vytčeno, že děláte málo. Většinou jste označeni za toho, kdo za všechno může.

 Jak z toho ven?

Pokud zjistíte, že s vámi někdo manipuluje, snažit se mu to vysvětlit, či se pouštět do debat o zodpovědnosti je ztráta energie. Nejlépe uděláte, když si budete vědomi své vlastní zodpovědnosti, svých potřeb a budete si stát za svou vnitřní pravdou. Pracujte na svém sebevědomí. Nemusíte nikomu pomáhat, ani mu věnovat čas, pokud nechcete. To se týká zejména manipulace rodičů, kteří jsou na své děti příliš fixovaní. Nemáte povinnost vůči lidem ve vašem okolí.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články