Jožo Ráž: Po nehodě se učil znovu chodit, viník se omluvil až po 15 letech

Jožo Ráž
Zdroj: showpix
Jožo Ráž je frontman a baskytarista slovenské kapely Elán. Původně ale vystudoval v Bratislavě psychologii.
V minulosti jej potkala vážná dopravní nehoda. 
Během rekonvalescence ale prokázal velké odhodlání a naučil se znovu chodit.
Viník nehody se mu po několika letech omluvil. Jožo Ráž mu odpustil.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Jožo Ráž slaví 66. narozeniny. Minulý rok vypustil se svou kapelou Elán kontroverzní klip, který pobouřil nejen Slovensko, ale i Českou republiku. Servítky si nebere ani v názorech na aktuální politické dění. Jedním slovem lze o něm říci, že je rváč. Důkazem toho budiž jeho zotavení z vážné nehody.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 10. 2020 08:00

Jožo Ráž se narodil 24. října 1954 v Bratislavě. Je frontmanem skupiny Elán, která vznikla v roce 1969. Původně však vystudoval psychologii na bratislavské univerzitě. Jeho syn byl nominován na ministra vnitra za stranu SMER. Prezident Andrej Kiska ale jeho kandidaturu odmítl.

Vážná nehoda

Ten osudný den se Jožovi Rážovi změnil život. Po srážce s automobilem zůstal v kómatu. Viníkem nehody byl Němec Jörg Falk. Ten z místa nehody ujel a nechal na ostatních, aby se o těžce zraněného muzikanta postarali. Ráž sice nehodu přežil, ale musel se znovu naučit chodit. “Proč jsem mu nepomohl?” zavzpomínal po letech Falk. “Protože jsem byl v šoku. Mí kamarádi se začali bát o můj život, a tak mne raději eskortovali zpět do Německa.” 

Po patnácti letech se Rážovi omluvil. Úplně poprvé měl Falk poslat Rážově rodině dopis ihned po nehodě. Nedostal však žádnou odpověď. Další omluvu již zpěvák přijal, a to se slovy, že je za ni vděčný a že mu dávno odpustil. Jen si přeje, aby už jezdil opatrněji.

Bez servítků

Když byste se Ráže zeptali na budoucnost, dostali byste velmi skeptickou odpověď. Jako největší zlo vidí Ameriku a Čínu. Jak uvedl pro zrušený časopis Instinkt, má doma dvě zbraně. Prý by jimi odpravil 45 Číňanů a poslední tři náboje by nechal pro sebe a rodinu. Myslel to opravdu vážně?

Politicky se kloní ke komunismu. Jak přiznal, za minulého režimu se mu nežilo špatně. Nikdy neměl problém se svobodou. Dělal si, co chtěl, stejně jako teď. Navíc nikdo nebažil po bohatství jako dnes. Taky se kradlo, ale v malém. Nejvíce se mu líbilo, že každý byl ohodnocen dle svých zásluh.

Kontroverzní klip

Olej do ohně přilil i minulý rok, kdy vydal nový videoklip Elánu. Video s názvem Bulvární krysy ukazuje svázané paparazzi, za nimiž stojí ozbrojení muži. Tato scéna připomněla mnohým výjevy z poprav pořádaných Islámským státem. V samotném závěru míří zbraní na zajatce i samotní členové kapely.

Skupina později vydala prohlášení, že je klip zaměřen výhradně proti bulvárním novinářům. Slovenská média v tom však viděla narážku na smrt publicisty Jána Kuciaka. Klip však schytal negativní kritiku i v Česku. Kritici neváhali používat slova jako odpudivé a zvrácené. Jiní zase tvrdili, že je jim z toho na zvracení. Nešlo však jen o svérázné umělecké vyjádření?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jožo Ráž

Česká televize: 13. komnata

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články