Fidel Castro: Na Kubě ho vítali jako muže vyvoleného bohy. Za podporu sovětské okupace mu zaplatili cukrem

Fidel Castro
Zdroj: Wikimedia Commons/Presidencia de la Nación Argentina, CC BY 2.0

Pro některé byl Fidel Castro mužem, kterého poslali na Kubu samotní bohové, pro jiné garantem stability Kuby a pro další uzurpátorem a diktátorem. Přestože byla vězení plná politických vězňů, zůstával představitelem revoluce, jež měla vést ke světlejším zítřkům.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 10. 2020 13:00

Fidel Alejandro Castro Ruz se narodil 13. srpna 1926. Byl to kubánský prezident, revolucionář a první tajemník Komunistické strany Kuby. Vládl od roku 1959. V roce 2006 předal, kvůli zdravotnímu stavu, vedení strany a státu svému bratrovi Raúlovi. O dva roky později se vzdal úřadu prezidenta, poté i prvního tajemníka strany. Zemřel ve věku 90 let.

Spasitel, nebo tyran?

Jedno Castrovi nelze upřít: zavedl bezplatné školství a zdravotní péči. Také se mu podařilo porazit negramotnost tamějších obyvatel. Jen s tím stavem ekonomiky to nebylo až tak růžové. Ale jestliže byl na něco machr, tak na grandiózní příjezdy. Když přijel poprvé do Havany, zůstalo mnoho lidí oněmělých úžasem.

Málokdo by se totiž mohl pochlubit tím, že mu na ramenou seděly dvě bílé holubice. Místní to považovali za znamení z nebes, jmenovitě za projev oríšského božstva. Není tak divu, že jej přijali jako svého zachránce od strýčka Sama a jeho nenechavých imperialistických prstů. Měl prostě své osobní kouzlo.

Okupace za cukr

Fidel Castro hned několikrát navštívil Československo. Dostal dokonce Řád Bílého lva a čestný titul. Castro měl původně v plánu vládnout bez pomoci SSSR, ale s kolapsem ekonomiky musel své rozhodnutí přehodnotit. Jedinou možností na záchranu byl cukr.

Aby zajistil jeho pravidelný odbyt, vyjádřil svou podporu pro invazi sovětských vojsko do Československa. Některé lidi si sice tímto krokem znepřátelil, na druhou stranu se však Kubě dostalo materiální pomoci a možnosti vyvážet kubánský cukr.

Dcera a vnuk

Fidel Castro měl za svého života zplodit šest synů a jednu dceru. Ta však nesdílela jeho nadšení pro komunismus a revolucionářství, a v roce 1993 emigrovala do USA. Ani jeho vnuk Tony nesdílel životní přesvědčení svého dědy a v devatenácti letech se nechal zlákat kapitalismem. Stal se z něj model pro firmu Chanel.

Uvolnění poměrů na Kubě přišlo s nástupem Raúla. Nejenže mohla proběhnout módní přehlídka světoznámé módní firmy, ale obyvatelé si mohli zajít i na koncert rockerů Rolling Stones či přihlížet natáčení filmu Rychle a zběsile.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Fidel Castro

Skrytý život Fidela Castra, Juan Reinaldo Sanchéz

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články