Holky z porcelánu: Skladnici Věrku potkal tragický konec, bylo jí jen 23 let

Holky z porcelánu: Skladnici Věrku potkal tragický konec, bylo jí jen 23 let
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Ač Holky z porcelánu patří mezi absolutní klasiku, Lenka Kořínková se později vyjádřila, že jí film zkazil celou kariéru.Film se měl původně jmenovat Inventura u světlušek.Byl to tak trochu vynucený film. Aby se Juraj Herz zbavil zákazu, musel natočit film z prostředí dělnické třídy.Pro Dagmar Havlovou Veškrnovou to byl herecký debut.+ 4 fotky+ 5 fotek

Mnohým lidem jméno Eva Čeřovská nic neříká, když se ale řekne skladnice Věrka a Holek z porcelánu, nejeden televizní divák si dovede vybavit její tvář. Přestože byla velmi nadanou herečkou, objevila se pouze v několika filmech. Zemřela totiž v pouhých třiadvaceti letech. Co se stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 04. 2021 14:00

Úsměvný film z roku 1974 pojednává o tom, co všechno se může stát při inventuře ve skladu, jenž je plný porcelánu. Vedoucí Světla již mnohokrát děvčatům vyhrožuje, že s touto prací sekne a půjde jinam. Jenomže tentokrát se na obzoru objeví náhrada, která touží sklad ihned převzít. Světlana ale trvá na inventuře. Předseda komise Rybička je přísný pedant a obyčejné spočítání zásob se mění v noční můru. Na komedii Holky z porcelánu se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Holubová, Chýlková a Čeřovská

Dnes již lehce zapomenutá Eva Čeřovská se narodila 20. října 1952 v Praze. O herectví, potažmo divadlo, se zajímala již od útlého dětství. Studium na DAMU ukončila v roce 1975 absolventským představením se spolužačkami Evou Holubovou a Ivanou Chýlkovou. Díky hereckému talentu pro ni nebylo těžké najít angažmá. Téměř ihned se stala členkou Divadla Vítězného února v Hradci Králové, které se po pádu režimu přejmenovalo na Klicperovo divadlo.

O něco později přišly také filmové role. Nejvíce jí slušely duchaplné, veselé a krásné postavy dívek, přesně jako je skladnice Věrka z divácky oblíbeného filmu Holky z porcelánu. Jejím filmovým partnerem se stal herec Jiří Krampol alias řidič náklaďáku Stáňa. Šuškalo se, že to mezi nimi jiskřilo i v soukromí, mimo kamery.

Tragický konec Evy Čeřovské

Čekal ji předem určený osud? Eva Čeřovská byla neteří slavné šansoniérky Judity Čeřovské, kterou v roce 1959 potkala vážná autonehoda. Přežila, ale skončila s rozdrcenou pánví a utrženou ledvinou. Hrozila jí také amputace.

Eva havarovala v roce 1976, bohužel nepřežila. V onen osudný den sedla do auta se svým kolegou. Na již neexistující křižovatce v Hradci Králové nedal řidič zřejmě přednost nákladnímu autu, čímž došlo ke smrtelné srážce. V autě jel i hereččin partner, který vyletěl přes čelní sklo a zemřel na místě. Ona sama upadla do kómatu, ze kterého se už nikdy neprobrala. Zemřela po třech měsících, jen několik týdnů před svými čtyřiadvacátými narozeninami...

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Eva Čeřovská

Prima Max: Holky z porcelánu

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články