Maďarský kotlíkový guláš, jak ho připravuje Jiří Krampol. Takhle bude mít pořádné grády

Maďarský kotlíkový guláš, jak ho připravuje Jiří Krampol. Takhle bude mít pořádné grády
Zdroj: Showpix.cz/Freepik/koláž Lifee.cz

Guláš se hodí především na zahřátí v chladných dnech. Ten kotlíkový je ale spojen s pobytem venku, protože se správně připravuje na ohni. Pokud tedy máte i vzdor lockdownu možnost udělat si ohniště třeba na zahradě, neváhejte. Podělíme se s vámi o recept, podle kterého tento pálivý guláš připravuje herec Jiří Krampol.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 10. 03. 2021 08:55

Guláš pochází z Maďarska a původně se jednalo o polévku. Ač toto jídlo nemusí být vždy pikantní, varianta, kterou vám dnes chceme představit, má pořádné grády.

Tipy na maďarský guláš

Na vepřový guláš se ideálně hodí plecko. U hovězí varianty můžete využít třeba krk. Kostky by měly mít velikost zhruba 3 cm. U guláše je důležitá paprika. Ať už dáte přednost pálivé, nebo sladké, hlavně musí být kvalitní. Výborná je právě ta maďarská.

Známý herec a moderátor Jiří Krampol má k vaření blízko, neboť jeho teta byla zámeckou kuchařkou. Krampol se tak vůbec nebrání ani komplikovanějším receptům. Miluje koření a rád navštěvuje trhy, kde si vybírá suroviny pro své kulinární umění. Při cestování vyzkoušel nejrůznější kuchyně a rád je střídá. Jedním z hercových oblíbených jídel je právě následující velmi pikantní varianta maďarského guláše.

Maďarský kotlíkový guláš

Budeme potřebovat: 500 g vepřového plecka, 1,5 l masového vývaru, 100 ml rajského protlaku, 50 ml pálivého paprikového protlaku, 50 ml sladkého paprikového protlaku, mletou pálivou papriku, 2 velké cibule, sádlo, červené víno, kmín, 2 stroužky česneku (nebo dle chuti), majoránku, 500 g brambor, 2 nohy maďarské klobásy, 2 papriky, pepř, sůl.

Příprava: Cibuli pokrájíme nadrobno a vepřové plecko na kostky. Kotlík zavěsíme nad oheň. Na dno dáme sádlo, osmahneme na něm pokrájenou cibuli a kostky masa, osolíme, opepříme. Těsně před zalitím vývarem zasypeme mletou pálivou paprikou. Pak přijde na řadu slibovaný vývar, přidáme rajské protlaky, posypeme kmínem, všechno hojně přelijeme vínem a vaříme ne příliš zprudka.

Na kostičky nakrájíme také brambory a pikantní klobásu. Přisypeme je k hotovému masu a znovu zalijeme vínem. Vaříme do změknutí brambor. Ke konci přidáme najemno posekaný nebo prolisovaný česnek (dle chuti). Mírně povaříme. Nakrájíme čerstvou papriku a přidáme ji do kotlíku, dolijeme zbytek vína, přidáme promnutou majoránku, necháme přejít varem a můžeme podávat.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články