Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Maďarský kotlíkový guláš, jak ho připravuje Jiří Krampol. Takhle bude mít pořádné grády

Maďarský kotlíkový guláš, jak ho připravuje Jiří Krampol. Takhle bude mít pořádné grády
Zdroj: Showpix.cz/Freepik/koláž Lifee.cz
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Guláš se hodí především na zahřátí v chladných dnech. Ten kotlíkový je ale spojen s pobytem venku, protože se správně připravuje na ohni. Pokud tedy máte i vzdor lockdownu možnost udělat si ohniště třeba na zahradě, neváhejte. Podělíme se s vámi o recept, podle kterého tento pálivý guláš připravuje herec Jiří Krampol.

Lucie Cermanová 10. března 2021

Guláš pochází z Maďarska a původně se jednalo o polévku. Ač toto jídlo nemusí být vždy pikantní, varianta, kterou vám dnes chceme představit, má pořádné grády.

Pravý segedínský guláš: Důležitý je výběr kvalitního vepřového, vaření omáčky chce svůj čas
Mohlo by Vás zajímat:

Pravý segedínský guláš: Důležitý je výběr kvalitního vepřového, vaření omáčky chce svůj čas

Tipy na maďarský guláš

Na vepřový guláš se ideálně hodí plecko. U hovězí varianty můžete využít třeba krk. Kostky by měly mít velikost zhruba 3 cm. U guláše je důležitá paprika. Ať už dáte přednost pálivé, nebo sladké, hlavně musí být kvalitní. Výborná je právě ta maďarská.

Známý herec a moderátor Jiří Krampol má k vaření blízko, neboť jeho teta byla zámeckou kuchařkou. Krampol se tak vůbec nebrání ani komplikovanějším receptům. Miluje koření a rád navštěvuje trhy, kde si vybírá suroviny pro své kulinární umění. Při cestování vyzkoušel nejrůznější kuchyně a rád je střídá. Jedním z hercových oblíbených jídel je právě následující velmi pikantní varianta maďarského guláše.

Polévková olympiáda: Vyhraje slovenská kapustnice, maďarská rybí polévka nebo rakouská dýňovka?
Mohlo by Vás zajímat:

Polévková olympiáda: Vyhraje slovenská kapustnice, maďarská rybí polévka nebo rakouská dýňovka?

Maďarský kotlíkový guláš

Budeme potřebovat: 500 g vepřového plecka, 1,5 l masového vývaru, 100 ml rajského protlaku, 50 ml pálivého paprikového protlaku, 50 ml sladkého paprikového protlaku, mletou pálivou papriku, 2 velké cibule, sádlo, červené víno, kmín, 2 stroužky česneku (nebo dle chuti), majoránku, 500 g brambor, 2 nohy maďarské klobásy, 2 papriky, pepř, sůl.

Příprava: Cibuli pokrájíme nadrobno a vepřové plecko na kostky. Kotlík zavěsíme nad oheň. Na dno dáme sádlo, osmahneme na něm pokrájenou cibuli a kostky masa, osolíme, opepříme. Těsně před zalitím vývarem zasypeme mletou pálivou paprikou. Pak přijde na řadu slibovaný vývar, přidáme rajské protlaky, posypeme kmínem, všechno hojně přelijeme vínem a vaříme ne příliš zprudka.

Na kostičky nakrájíme také brambory a pikantní klobásu. Přisypeme je k hotovému masu a znovu zalijeme vínem. Vaříme do změknutí brambor. Ke konci přidáme najemno posekaný nebo prolisovaný česnek (dle chuti). Mírně povaříme. Nakrájíme čerstvou papriku a přidáme ji do kotlíku, dolijeme zbytek vína, přidáme promnutou majoránku, necháme přejít varem a můžeme podávat.

Jak na luxusní kuře na paprice: Roli hraje správný druh koření i smetana
Mohlo by Vás zajímat:

Jak na luxusní kuře na paprice: Roli hraje správný druh koření i smetana

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články