Jak na luxusní kuře na paprice: Roli hraje správný druh koření i smetana

Jak na luxusní kuře na paprice: Roli hraje správný druh koření i smetana
Zdroj: Freepik.com

Oranžovo-smetanová omáčka s bílými kousky masa, to je kuře na paprice. Předlohou mu byl původní recept na slepici na paprice. Které koření zvolit, aby pokrm chutnal co nejlépe?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 05. 02. 2021 10:00

Recept, který známe pod názvem Kuře na paprice, se původně připravoval ze slepice. Jedná se o maďarský pokrm, jenž se časem stal oblíbený v celém Rakousko-Uhersku. V německy mluvících zemích je známý jako Paprikahendl.

Tipy pro kuře na paprice

Papriku do tohoto receptu většinou dáváme mletou sladkou, ale můžete ji i zčásti zkombinovat s pálivou. Ideální je maďarská varianta. S paprikou je třeba při přípravě zacházet opatrně, aby nezhořkla. Nechává se jen mírně projet tukem, pak se hned zalívá tekutinou.

V jídle se může použít zakysaná smetana nebo smetana ke šlehání. Smetanu je vhodné vždy před použitím nechat při pokojové teplotě, aby nebyla studená. Zakysaná smetana se přidává až nakonec a dál už se nevaří.

Oblíbená prvorepubliková kuchařka Anuše Kejřová pro zvýraznění chuti doporučovala navíc dvě až tři kapky citronové šťávy.

Jako příloha se ke kuřeti na paprice podává rýže, těstoviny nebo knedlíky.

Kuře na paprice

Na 6 porcí budeme potřebovat: celé kuře, 400 ml drůbežího vývaru, 200 ml zakysané smetany, 50 g slaniny, 1 cibuli, 5 ks nového koření, lžíci sladké papriky, lžíci másla, lžíci hladké mouky, sůl.

Příprava

Omyté kuře osušíme a rozporcujeme na větší kousky. Všechno maso osolíme. Slaninu pokrájíme na malé kostičky a necháme ji rozpustit v kastrolu. Přidáme kuře a opečeme ze všech stran do zezlátnutí. Pak maso vyndáme na talíř. Vezmeme si oloupanou cibuli a najemno ji nakrájíme. Potom ji vhodíme do kastrolu a za občasného míchání osmažíme, dokud nezesklovatí. Orestovanou cibuli zaprášíme paprikou a krátce necháme proplout tukem.

Dušení

Do hrnce znovu vložíme kuře, podlijeme částí vývaru, přidáme nové koření a zakryjeme pokličkou. Dusíme na mírném ohni necelou tři čtvrtě hodinu do změknutí. Průběžně vývar doplňujeme. Hotové kuře vyndáme na prkénko, obereme z kostí. Z másla a mouky vytvoříme hmotu a dáme ji do vývaru. Rozšleháme metličkou, aby nevznikly žmolky.

Vaříme zhruba dvacet minut. Nakonec vypneme, vybereme nové koření a vmícháme zakysanou smetanu. Přivedeme k varu, poté odstavíme. Případně dosolíme. Podáváme s přílohou a můžeme ozdobit čerstvou petrželkou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články