Před 30 lety zemřela americká herečka Bette Davis: Jakou kolegyni nesnášela na plátně i v soukromí?

Ruth Elizabeth Davisová byla hereckou ikonou mezi americkými hvězdami filmu, televize a divadla, jež byla známa nejen svým důvtipem.
Zdroj: Profimedia
Ruth Elizabeth Davisová byla hereckou ikonou mezi americkými hvězdami filmu, televize a divadla, jež byla známa nejen svým důvtipem.Během své dlouhé kariéry vystupovala v 120 filmech, jedna z velkých hollywoodských hvězd stříbrného plátna. Celkem jedenáctkrát (naposledy v roce 1962) byla nominována na Cenu Akademie, Oscara si odnesla pouze dvakrát, za film Nebezpečná v roce 1935 a za Jezebel v roce 1938. V roce 1979 také obdržela cenu Emmy za hlavní roli v televizním filmu Strangers: The Story of a Mother and Daughter. + 6 fotek+ 7 fotek

Znáte důvod jednoho z nejslavnějších svárů hollywoodských hvězd? Víte, proč se nenáviděly herečky Joan Crawford a Bette Davis? Nejen, že mezi nimi panovala obrovská rivalita na place, ale nesnesly se ani v soukromí.

Petra Járková
Petra Járková 06. 10. 2019 08:00

Mohl za to chlap

Historie jejich vzájemné zášti má své počátky už ve třicátých letech. Začínající Davisové se nelíbilo, jak se tehdejší tisk zajímal o Joan. Vrcholem pak bylo, když jí o tři roky starší herečka během promo akcí k Ex-Lady ukradla přední stránky svým rozchodem s Douglasem Fairbanksem mladším. Aby toho nebylo málo, Crawfordová Davisové přebrala Clarka Gablea a později Franchota Tonea. Zadostiučiněním pro Bette aspoň mohlo být, že její sláva začala převyšovat popularitu Crawfordové.

Provokace

Když si obě herečky najalo studio Warner Bros., Joan Bette do šatny posílala květiny a jiné dárečky. Těžko říct, zda se jednalo o zlomyslné či upřímné gesto, Davisové to nicméně jen přidávalo na zlobě.

Stárnoucí sestry

Jejich svár se stal už natolik pověstný, že nebylo žádným divem, když byly dvojici nabídnuty role ve snímku Roberta Aldricha Co se vlastně stalo Baby Jane? Herečky si ve filmu zahrály stárnoucí sestry, z nichž je jedna upoutána na vozíčku a druhá ji terorizuje. Ze začátku natáčení se zdálo, že obě protagonistky už léty zmoudřely a nebude s nimi během produkce problém. Postupem času se však ukázalo, že jejich rivalita je stále živá a možná ještě silnější než kdy předtím.

Naschvály při natáčení

Denně musel režisér slýchávat stížnosti jedné na druhou. Davisová se ostrými výrazy neostýchala Crawfordovou častovat i na place. V jedné scéně ji měla praštit a podle svědků do toho vložila takovou sílu, že museli Joan zašívat. Bette to zase schytala ve scéně, kdy svou kolegyni tahala z postele. Crawfordová si tajně dala na tělo speciální pás, který jí přidal na váze, a Davisová trpící bolestmi zad tak prožívala muka. Svou pomstu si Joan vybrala také při udílení Oscarů. Zatímco nominovaná Davisová odešla s prázdnou, nenominovaná Crawfordová si pro sošku stejně šla, když si u chybějících hereček domluvila schválně jejich zastoupení.

Nemoc

Společně se měly objevit ještě v thrilleru Sladká Charlotte, z důvodu nemoci se však Crawfordová své role vzdala. Po této poslední příležitosti už skončily také jakékoliv přímé konfrontace obou hereček. Kdo ví, jaká tajemství si s sebou vzaly do hrobu.

NA SNÍMKY BETTE DAVIS SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články