Kultovní film Americká krása: Jak vyhrál Kevin Spacey boj o roli a co se filmařům nepovedlo

Lester už nikdy nebude ubožák!
Zdroj: Instagram
Americká krása je americký dramatický film z roku 1999 režírovaný Samem Mendesem a napsaný Alanem Ballem. Film byl zařazen na žebříček 20 nejvíce přeceňovaných filmů časopisem Premiere.Na první pohled jsou Burnhamovi šťastnou rodinou, jejíž život je zalit sluncem. Pohodlný dům, auto kvalitní značky, půvabná dospívající dcera, studující na správné škole, rodiče úspěšní ve svém povolání.Paní Burnhamová (Annette Bening) je věčně samý úsměv - alespoň na veřejnosti. Ve skutečnosti je ale všechno jinak. + 6 fotek+ 7 fotek

Americký film, který získal pět Oscarů, milují diváci po celém světe. Není se čemu divit, excelentní výkon Kevina Spaceyho vás donutí se na drama ze života rádoby spořádané americké rodinky podívat třeba stokrát. Co jste ale o hlavních hrdinech, natáčení nebo filmu samotném nevěděli?

Petra Járková
Petra Járková 22. 07. 2019 16:00

Krize středního věku

Americká krása je dramatický film z roku 1999 režírovaný Samem Mendesem a napsaný Alanem Ballem. Hlavním hrdinou je Kevin Spacey jako Lester Burnham, muž pracující v kanceláři, který má krizi středního věku a bláznivě se zamiluje do nejlepší kamarádky své dcery. A celý koloběh méně i více kuriózních situací se začíná roztáčet.

Inspirace

Alan Ball psal původně příběh jako divadelní hru. Inspirací mu prý bylo, když viděl papírový pytlík poletovat ve vzduchu na World Trade Center Plaza a také thriller Modrý samet, který ukazuje temnou stránku amerického předměstí. Režisér zamýšlel původně natočit výstřední komedii o navenek spořádané americké rodině ve stylu bratří Coenů. Záměr naštěstí nedodržel.

Boj o role

O role byl obrovský zájem. O roli  Carolyn Burnham se ucházela Holly Hunter a Helen Hunt. O roli Angely Hayes zase Kate Hudson nebo Majandra Delfino. Do role Lestera Burnhama byli původně zvažováni Kevin Costner, Woody Harrelson, John Travolta a Bruce Willis. Po premiéře filmu prohlásil Tom Hanks, že by si přál, aby četl scénář dřív než Kevin Spacey a mohl si zahrát Lestera Burnhama on.

Hudba k filmu

Pro složení hudby k filmu se skladatel Thomas Newman rozhodl použít především perkusní nástroj jako xylofon, klavír či rumba koule, aby odvrátil atmosféru filmu někam jinam.

Místa natáčení

I když si dali filmaři záležet na tom, aby nebyla odhalena identita města, kde se příběh odehrává, objeví se ve filmu několik referencí na město Chicago. Například v telefonním seznamu Jane se objevuje předčíslí 312, které patří Chicagu, noviny v kuchyni jsou Chicago Sun-Times, na inzerátech Carolyn i Buddyho je zase domácí číslo s předčíslím 847, které patří předměstí Chicaga. Nicméně například poznávací značky na autech zase této lokaci neodpovídají. Natáčelo se od 14. prosince 1998 do 25. února 1999 také v kalifornských městech Sacramento a Los Angeles.

Rozpočet a výdělek

Rozpočet filmu byl 15 000 000 amerických dolarů. K 24. 9. 2012 činil jeho celosvětový výdělek 356 296 601 amerických dolarů, což ho řadilo na 201. pozici nejvýdělečnějších filmů historie.

NA HERCE Z AMERICKÉ KRÁSY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články