Hollywoodská katastrofa Sopka: Vlažná láva, nezničitelní lidé a další chyby v nepovedeném filmu

Hollywoodská katastrofa Sopka: Vlažná láva, nezničitelní lidé a další chyby v nepovedeném filmu
Zdroj: Prima Cool
Nabídku na hlavní roli dostal i Ed Harris či Bill Pullman. Zvítězil Tommy Lee Jones, a tak se musel ve filmu Sopka vydat do ulic Los Angeles a přeprat žhavou lávu.Na výrobě speciálních efektů se podílely až tři stovky techniků.Sopečný popel obstaraly roztrhané a spálené noviny.Láva byla vyrobena z methylcelulózy, která se používá jako zahušťovadlo v potravinách.+ 2 fotky+ 3 fotky

Bublající sopka pod centrem Los Angeles a Tommy Lee Jones jako hrdina, který bude muset obyvatele města zachránit před smrtící lávou. Americký katastrofický film z roku 1997 stojí za to vidět.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 01. 2021 16:00

Mike Roark je vedoucím úřadu krizového řízení, takže když Los Angeles zasáhne opakované zemětřesení, musí z dovolené zpět do práce. Seismologický ústav v čele s doktorkou Amy Barnes sice hlásí, že je vše v pořádku, ovšem ona sama o tom není úplně přesvědčená. Záhy zjišťuje, že něco není v pořádku. Aby mohla nařídit evakuaci, musí najít nezvratný důkaz o sopečné činnosti. A přesvědčit Roarka. Na film Sopka se můžete podívat dnes ve 20:15 na Prima Cool.

Láva a sopečný popel

Jak vyrobit lávu, aby vypadala věrohodně? Tvůrci filmu nad tím uvažovali dlouho, pak je napadlo použít sloučeninu, se kterou se setkáváme téměř každý den. Jde o methylcelulózu, která se používá v potravinářství jako zahušťovadlo. Najdeme ji v mléčných koktejlech, předpřipravených omáčkách, zálivkách a majonézách.

Láva by tedy byla vyřešena. Ale co sopečný popel? Ten rekvizitáři vytvořili z natrhaných a spálených kousků novin. A když už jsme u toho, sopečný popel dokáže vyřadit z provozu i motory letadla. Také se šíří vzduchem, a to i na velké vzdálenosti. A jelikož se skládá z roztříštěné horniny, skla a krystalů, při jeho odhazování byste se zapotili víc než u sněhu.

Scullyová měla smůlu

Každý správný katastrofický film má ústřední dvojici hlavních hrdinů. A nejinak je tomu i u filmu Sopka. Nejprve se uvažovalo o Edu Harrisovi, který je známý především z westernových filmů anebo jako jeden z hlavních záporáků v seriálu Westworld. Společnost mu neměl dělat nikdo jiný než bývalá agentka FBI Scullyová – herečka Gillian Anderson, která v současnosti řádí ve dvou naprosto odlišných seriálech – Koruna a Sexuální výchova. Oba herci ale na castingu moc nezazářili. Asi měli špatný den.

Příležitosti se tak rozhodl chopit Tommy Lee Jones, který nás již potěšil svým hereckým umem ve filmech Uprchlík, Tahle země není pro starý či v trilogii o mimozemšťanech – Muži v černém. Jeho parťačka Anne Heche se, mimo jiné, ráda ukazovala v hororech, jako je třeba Tajemství loňského léta a Psycho.

Co je to magma?

I mistr tesař se někdy utne. A je to vlastně dobře. Aspoň se pak máme čemu zasmát. Třeba na úplném začátku filmu se Mike Roark ptá geoložky Amy Barnes, co je to magma. Jakožto vedoucí úřadu krizového řízení by měl takovou základní věc vědět. Další vtipnou chybu lze nalézt během záběru do vnitřku kanálu. Přestože se přes něj dvakrát prohnal ohnivý výbuch, visící prorostlé kořeny stromů jsou zcela netknuté. Nemluvě už o tom, že Tommy Lee Jones a Anne Heche lezou po žebříku nad lávovým jezírkem a nic se jim nestane. Ve filmu jsou však odolní i další lidé. Roarkova dcera si na tváři způsobí několikacentimetrové zranění, v závěru filmu jí však na obličeji chybí. Zřejmě kvalitní make-up.

Tyto chyby a také fakt, že se ve snímku žádná sopka prakticky neobjeví, jen se vyleje láva z popraskaných ulic, dělají ze snímku Sopka zábavnou podívanou. I když možná jiným způsobem, než tvůrci původně zamýšleli.

Zdroje informací:

Prima Cool: Sopka

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články