Historie kojení: Proč musely kojné žít v celibátu a jak to bylo s mateřským mlékem od zrzek?

Bizarní fakta o kojení: Ve starověku se s kojnými sepisovaly smlouvy, ve středověku zase nesměly dítě krmit zrzky
Zdroj: Wikimedia Commons/Hanna Rönnberg, Public domain
Ve středověku bylo dětství a kojení považováno za velmi delikátní a křehkou věc. Mateřské mléko mělo mít téměř magické vlastnosti. Kojné byly v té době spíše na ústupu. Ke krmení byly vybízeny skutečné matky.Francouzský chirurg a porodník Jacques Guillemeau v roce 1612 prohlásil, že by se neměly zaměstnávat kojné se zrzavými vlasy. Jejích mateřské mléko prý z dětí dělá choleriky, namyšlence a chamtivce.Od 17. do 19. století považovali bohatí lidé kojení za nemoderní. Ženy se bály, že by jim to zničilo postavu. Kdo by se také chtěl soukat z těch nepohodlných šatů a přicházet o zábavu jako je hraní karet či divadlo? A tak opět nastoupily kojné...Eskymačky prý kojily své děti až do puberty. Tomu se tedy říká kontaktní rodičovství.+ 1 fotka+ 2 fotky

Zatímco dnes se asi nejvíc řeší kojení na veřejnosti, v minulosti byly vztahy maminky a novorozeněte komplikovanější a často kurióznější. Pohled do historie kojení nabídne nucený celibát pro kojné, nebo zákaz používání mateřského mléka od zrzek.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 08. 2022 14:00

Eskymačky prý kojí své děti až do puberty. Co by na to řekly třeba bohaté dámy ze 17. století, které se tomuto aktu vyhýbaly, neboť měly strach, že jim zničí figuru?

Mokré chůvy

Než se začalo krmit umělým mlékem a lahvemi, využívaly některé ženy služeb kojných. Buď to byly svobodné ženy, které však pracovaly za minimální mzdu, nebo otrokyně, jež k tomu byly donuceny. Toto povolání se však vykonávalo na úkor vlastního potomka. V minulosti se nesmělo kojit více než jedno dítě. Ženy proto odstavily své vlastní a začaly kojit cizí dítě, aby si vydělaly alespoň trochu peněz.

Mokré chůvy kojily cizí děti obvykle od jednoho do devíti měsíců. Během té doby měly zákaz pohlavního styku. Doktoři byli přesvědčeni o tom, že pokud by daná žena měla v období kojení sex, její mléko zkysne a novorozeně zemře. Zašlo to tak daleko, že když kojné dítě zemřelo, byla obviněna z jeho vraždy.

Kojení ve starověku

Ženy, které se ve starověkém Řecku těšily vyššímu postavení ve společnosti, neměly povinnost kojit. Automaticky je zastaly kojné. Ty měly dokonce v rodině určité postavení, podřízení jim byli třeba otroci. O kojných bychom našli zmínku i v Bibli. Kupříkladu faraónova dcera najala kojnou, aby nakrmila Mojžíše, který připlul v koši po vodě.

V římské říši se zase mezi roky 300 před naším letopočtem až 400 našeho letopočtu sepisovaly smlouvy. V nich se kojné zavázaly starat se nejčastěji o dívky, ze kterých se pak staly otrokyně. Kojit je mohly až do tří let.

Na další zajímavá fakta o kojení se můžete podívat do galerie

Zdroje informací:

Wikipedia.org: History and culture of breastfeeding

Listverse.com: 10 Facts On The History Of Breastfeeding And Baby Food

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články