Podnikáte a plánujete těhotenství? Praktické informace, které byste měla vědět

Od toho jsme rodiče.
Zdroj: Pixabay

Řada mladých žen, které podnikají, často řeší v rámci plánovaného mateřství otázku peněz. Panuje totiž názor, že na finanční pomoc, takzvanou mateřskou, nedosáhnou. Pokud se ovšem na těhotenství dobře připraví, rozhodně o peníze nepřijdou.

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 15. 02. 2020 14:00

Nemusíte se bát, že jste jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) znevýhodněná a stát vás s čerstvě narozeným miminkem nechá na holičkách. O finanční podporu nepřijdete, jen je třeba se informovat, zařídit s časovým předstihem a plánovat o trochu víc než ženy v zaměstnaneckém poměru. Na co si dát pozor?

Dostanu mateřskou?

Na mateřskou máte nárok pouze v případě, že si alespoň 270 dní v posledních dvou letech před začátkem čerpání připlácíte jako OSVČ alespoň minimální zálohy na nemocenské pojištění. Z nich musí nástupu na mateřskou bezprostředně předcházet minimálně 180 dní. Během mateřské, která trvá 28 týdnů, nesmíte mít žádné příjmy z podnikání, jinak ji nedostanete. Začít čerpat mateřskou můžete mezi 6. a 8. týdnem před porodem.

V podstatě by tedy mělo stačit začít si na nemocenskou připlácet měsíc a půl předtím, než otěhotníte.

Co když otěhotním neplánovaně?

Pokud otěhotníte, aniž byste si stihla včas předem platit zálohy na nemocenské pojištění, máte dvě možnosti. Buď můžete rovnou čerpat rodičovskou, na kterou má nárok každý bez ohledu na typ poměru v zaměstnání, nebo můžete začít hradit pojištění hned, jak zjistíte, že jste těhotná. Po třech zaplacených zálohách vám vzniká nárok na klasickou nemocenskou, kterou si můžete vybrat 6 týdnů před nebo po termínu porodu.

Můžu se s miminkem věnovat podnikání?

Po dobu pobírání mateřské nikoliv, vaší jedinou prací je péče o novorozené miminko. Jakmile začnete pobírat rodičovskou, můžete na vedlejší činnost znovu podnikat. Pokud plánujete, že se k podnikání vrátíte, nemusíte během mateřské pozastavovat svůj živnostenský list. Zálohy se vám potom vypočítají podle skutečně dosažených příjmů, proto ve finále mohou být i nižší.

Neznalost zákona neomlouvá

Všechny informace si ověřte na České správě sociálního zabezpečení. Také se vyplatí mít po ruce šikovného účetního, který vám s jednotlivými variantami poradí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články