Výdaje, samé výdaje... Cesta k finanční nezávislosti může mít různé podoby

Výdaje, samé výdaje... Cesta k finanční nezávislosti může mít různé podoby
Zdroj: unsplash.com

Zapřisáhli jste se, že se nechcete celý život obracet každou korunu? Už jste zkusili všechno, od sázení čísel, přes možnosti pasivního příjmu, až po krkolomné bádání nad dírou na trhu a pořád nic? Možná nastal čas zamyslet se nad důvody, proč je vaše finanční situace stále neutěšená. Řešení může být leckdy blíž, než se na první pohled zdá.

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 06. 02. 2020 14:00

Existuje celá řada motivačních speakrů, kteří tvrdí, že vědí, kde máte problém. A obvykle mají pravdu. Důvody finančního neúspěchu je totiž třeba nejdřív hledat v mysli.

Vytrvalost a trpělivost

Platí staré známé přísloví, že bez práce nejsou koláče. Všechno, co za něco stojí, je třeba vybudovat postupně, krok za krokem. A k tomu je nutná zejména vytrvalost. Pokud něčeho dosáhneme bez příliš velkého úsilí, většinou si toho nejsme schopni skutečně vážit. Bohužel instantní řešení ve formě magické výhry v loterii se většinou v realitě neděje. Proto trénujte svou mysl a vůli tak, abyste se naučili být trpěliví a odhodlaní. Zaměřte se na cíl, každý den si ho připomínejte a ptejte se sami sebe, co pro to dnes můžete udělat. Zůstaňte ve vašem fokusu a nepodléhejte panice, že se zatím nic neděje.

Co s penězi?

Abyste však mohli být soustředěni na cíl, je nejdříve nutné si určit, co vlastně v životě chcete, a proč. Proč chcete finanční svobodu, co to pro vás znamená, k čemu použijete peníze, jak si představujete své bohatství? Máte nějaký vyšší cíl? Chcete se získanými penězi někomu pomoct? Nebo naopak chcete získat peníze tím, že budete druhým potřební? Odpovězte si na otázky. Je dobré mít hlubší záměr, než je koupě nového vozu či zahraniční dovolené. Přemýšlejte v přítomném čase tak, jako byste peníze už měli.

Reálná odměna

Další důležitou věcí je umění nastavit si reálnou sumu, kterou jste nyní ve svém životě schopni přijmout. Pokud jste např. zvyklí na měsíční plat 25 000 Kč, o kolik je pro vás reálné teď zvýšit měsíční částku? Peníze a moc jsou lekce charakteru člověka. Neuvážené požadavky mohou být leckdy kontraproduktivní. Proto si požadovanou částku velmi dobře promyslete. Téma úspěchu je celoživotní, stejně jako budování vztahu. Nemůžete s jistotou složit ruce a říct si, že je hotovo. Vztahy je potřeba udržovat stejně, jako vztah k penězům.

Finanční přesvědčení

I přesto, že jste si určili cíle a částku, může tu být další zádrhel ve formě vaší nevíry v hojnost. Možná jste kdysi dávno uvěřili, že nemáte žádnou cenu a nic si nezasloužíte. Co jste slýchali jako malí o penězích v rodině? Jak byli vaši rodiče úspěšní? Zamyslete se nad tím, jaká u vás byla situace, zda jste vyrůstali v hojnosti, nebo spíše v nedostatku. Platí totiž, že co jsme se naučili a odkoukali v dětství, to žijeme i v dospělosti. Myslete i na to, že vztah k penězům se většinou dědí z generace na generaci.

Přehnané šetření nepomůže

Pokud máte o peníze neustále strach, šetříte, jak můžete a nakupujete výhradně ve slevách, možná můžete mít pocit, že peněz budete mít víc. Opak je ale pravdou. Hojnost peněz by měla volně proudit oběma směry. Pokud na sobě šetříte, dáváte tím signál, že si sebe příliš nevážíte, a tím pádem příliš peněz nepotřebujete. Uvolněte se z křeče, jak a kdy peníze získáte a mějte důvěru, že tok financí bude proudit. Příliš se neomezujte a nepřemílejte několikrát za den nad stavem vašeho účtu. Raději obraťte svou pozornost na neomezené možnosti a řiďte se výše popsanými kroky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články