Koho si vybrat za partnera: Prvorozeného, jedináčka, nebo benjamínka?

muž, žena
Zdroj: Pixabay.com

Na vznik naší osobnostní struktury má vliv spousta faktorů. Rodinné zázemí, výchova, kultura prostředí, odkud pocházíme, vzdělávací systém, naše přesvědčení a víra. Vždy si hledáme partnera s takovou strukturou, která doplní tu naši. Přitahují nás úplně odlišné typy, ale nakonec zjišťujeme, že si nejlíp rozumíme s někým, kdo je nám vlastně podobný. Má na výběr partnera také vliv pořadí narození? Udělali jsme pro vás malý průzkum, podle kterého zjistíte, jak moc ovlivňuje naše (nejen) partnerské vztahy i to, kolikátí jsme přišli na svět, a poradíme vám, jaký partner se k vám z tohoto hlediska nejvíc hodí.

Martina Maksymovová
Martina Maksymovová 04. 01. 2020 12:00

Vypiplaný prvorozený

Je zcela přirozené a logické, že na toho, kdo se narodí jako první, jsou kladeny vysoké nároky. Také je to ten, který odnese prvotní úzkost a strach rodičů. Díky tomu může být prvorozený velmi ambiciózní a dominantní, stejně tak jako úzkostlivý perfekcionista či zodpovědný pečovatel o zbytek rodiny. U některých prvorozených se může s příchodem sourozence rozvinout komplex méněcennosti. Pokud je tohle váš vyvolený, buďte si jistá, že se o vás dobře postará a zároveň bude úspěšný a cílevědomý v práci. Pozor si dejte na možnou panovačnost – prvorozený bývá rád pánem situace.

Ohleduplný prostředníček

Ti, kteří se narodí jako prostřední, bývají dobří vyjednávači. Zároveň mohou disponovat vysokou mírou flexibility, ohleduplnosti a přizpůsobivosti. Prostřední děti nejsou tolik svazovány strachem rodičů, kteří si již svou rodičovskou roli ozkoušeli na prvorozeném dítěti. Prostředníčci nemají lehkou úlohu – chybí jim suverenita prvorozených a roztomilost benjamínků. Pokud jste si vybrala takového jedince, můžete očekávat empatického bezkonfliktního diplomata. Počítejte ale i s tím, že prostřední ze sourozenců mohou být i uzavření tajnůstkáři.

Nejmladší živel

Benjamínek. Rozmazlovaný, oblíbený, hýčkaný. Rodiče často nechávají nejmladším dětem volnější ruku a jejich dětství bývá velmi liberální, což může být trnem v oku ostatním sourozencům. Nejmladší dítě také přináší radost a odpočinek a může být dobrým bavičem rodiny. Problém bývá u převzetí zodpovědnosti a dokončování věcí. Pokud jste si nabrnkla benjamínka, pravděpodobně budete mít o zábavu postaráno. Pozor si dejte na dětinskost, manipulaci a přehnaný exhibicionismus. Zároveň určitě oceníte jeho originalitu a společenskou otevřenou povahu.

Jedináčci individualisté

Jedináčci mohou mít více rysů – jednak rozmazlenost benjamínků, ale i zodpovědnost prvorozených. Jedináčci dospívají dříve než jejich vrstevníci, právě proto, že tráví mnoho času jen mezi dospělými. Zároveň, pokud to jsou vymodlení jedináčci, mohou být do jisté míry nevyzrálí, nesamostatní a zvyklí na pomoc rodičů v každé životní situaci. Pokud vás oslovil jedináček, nelze jednoznačně určit, jaký to bude partner. Každopádně se jedná o velkého individualistu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články