Jak odhalit lháře? 10 indicií, podle kterých ho prokouknete raz dva

Jak odhalit lháře? 10 indicií, podle kterých ho prokouknete raz dva
Zdroj: Pixabay

Víte, jak odhalit lháře? Máte pochybnosti, že vám protějšek neříká pravdu? Než ho v zápalu emocí obviníte, chvíli ho pozorujte. Následujících deset indicií vám vaše tušení buď potvrdí, nebo vyvrátí.

Jana Jánská
Jana Jánská 12. 03. 2021 08:07

1. Řeč těla

Zaměřte se na ruce osoby, se kterou hovoříte. Lháři často nevědí, co s nimi, a tak si je přisedávají, dávají je do kapes, spojují dohromady nebo schovávají za záda. Toužíte-li dostat pravdivou odpověď, všímejte si také obličeje. Mějte se na pozoru, pokud si dotyčný olizuje rty.

2. Přerývaný dech

S ledovým klidem dokáže sedět pouze profesionální lhář. Většinu podvodníků tak odhalíte podle přerývaného dechu. Lháři jsou nervózní, jejich krevní tok a tepová frekvence se změní a jejich hlas zeslábne.

3. Fyzická ztuhlost a napjatost

Nepohodlí při lhaní se promítne i do fyzické roviny. Lháři často působí jako voskové figuríny. Bývají podivně ztuhlí a sedávají v nepřirozené pozici. Pokrčená ramena, zkřížené paže nebo kotníky odhalují, že může jít o lháře.

4. Nadměrné pocení

Všimněte si, že před setkáním s významnou osobou si řada lidí otře ruce o tělo. Nervozita je na vrcholu a jedním z jejích průvodních příznaků je právě pocení. I ti nejzdatnější lháři se těžko ubrání nepohodlí. Nadměrné pocení jen tak nezamaskují.

5. Žádný nebo zvláštní oční kontakt

Po setkání se lhářem si jen matně vybavíte barvu jeho očí. Ne že byste bez tohoto poznatku nemohli žít, pídit se po důvodu, proč to nevyšlo, ale může být zajímavé. Možná jste narazili na lháře. Právě tomu činí neskonalé problémy udržet oční kontakt. Když už se o to podvodníci snaží, zírají a téměř nemrkají. Nebo naopak mrkají víčky ostošest.

6. Odvádění tématu hovoru

Lháři mají jediný cíl, aby pravda za žádnou cenu nevyšla na povrch. Podvědomě vědí, že nejlepší je "nebezpečné" téma úplně přeskočit. Odvádí-li váš konverzační partner pozornost jinam, mělo by vás to jasně varovat.

7. Dotýkání se obličeje

Tře si váš protějšek nos? Lháři si častěji než kdokoliv jiný mnou a škrábou nos. A vůbec se nadměrně dotýkají svého obličeje. Sahají si na tvář a krk, zakrývají ústa a hrají si se svými vlasy.

8. Přehnané negování

Začne-li se člověk naproti vám vzpouzet s použitím vět jako "to teď není důležité" nebo "proč to chceš vědět?", máte skoro vyhráno. Docházejí mu argumenty a vy máte navrch.

9. Tón a rychlost řeči

Lhářovy hlasivky jsou stresem zúženější než u čestného člověka, takže lhář mluví, jako by byl přiškrcený. Může také zrychlovat tempo řeči, koktat a upadnout do monotónní hlasové úrovně.

10. Charakter zpráv

Představte si, kdyby se lhář nemusel potýkat se všemi výše zmíněnými jevy. Neprozradil by se řečí těla, pohledem ani dýcháním. Nic příjemného, viďte? Kvůli on-line technologiím však tato situace bohužel nastat může. Při komunikaci přes chat má nepoctivec navrch v mnoha směrech – získává více času na promyšlení odpovědí i vymýšlení alibi.

Jediným způsobem, jak "virtuálního" lháře odhalit, je pozorně sledovat charakter jeho zpráv. Přijde vám, že to není on? Začíná věty nepřirozenými formulacemi typu "abych byl upřímný" či "to, co mám skutečně na mysli"? Mějte se na pozoru.

Zdroje informací:

Kniha Lež ti kouká z očí

Kniha Pravda a lež v partnerství

The best (and worst) ways to spot a liar, BBC.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články